HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤράπεζα Πειραιώς: Κατατέθηκε μια προσφορά για τα δάνεια της MIG

Τράπεζα Πειραιώς: Κατατέθηκε μια προσφορά για τα δάνεια της MIG

Στα χέρια της τράπεζας, πλέον, οι αποφάσεις για το αν η προσφορά αποτελεί ή όχι βάση συζήτησης. Πως η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε το ενδιαφέρον. Ποια δάνεια της MIG βγαίνουν προς πώληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια δεσμευτική προσφορά για την αγορά των δανείων της MIG έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Με δεδομένο ότι η διαγωνιστική διαδικασία «έτρεξε» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το αρχικό ενδιαφέρον περιορίστηκε.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι πιθανόν η ακόμη και η κατατεθείσα προσφορά να ενσωματώνει πρόνοιες, ως προς τις ανατροπές, που επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα του ομίλου MIG η πανδημία.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, η Πειραιώς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε πώληση των δανείων της MIG, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, την ώρα, δηλαδή, που η χώρα έμπαινε στη δίνη της πανδημίας.

Μεταξύ όσων έλαβαν NDA περιλαμβάνονται οι Emma Capital, Comer Group, Fortress, Farallon, Oak Hill και Lone Star. Όλοι οι παραπάνω επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί, στο πρόσφατο παρελθόν, είτε για την αγορά των δανείων της MIG, είτε για την αγορά της Attica Group.

Η Πειραιώς βγάζει προς πώληση το σύνολο των δανείων της μητρικής του ομίλου MIG. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 548,8 εκατ. ευρώ και υψηλότερης συνολικής απαίτησης λόγω του συνυπολογισμού των τόκων. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της MIG για τη φετινή χρονιά.

Στον αντίποδα, έχει διευκρινισθεί ότι στο «πωλητήριο» δεν συμπεριλαμβάνεται το 32% της MIG, που κατέχει η Πειραιώς, γεγονός που σύμφωνα με ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν διευκολύνει τους μετέπειτα χειρισμούς για αυτόν που θα αγοράσει τα δάνεια.

Τα δάνεια της MIG αναχρηματοδοτήθηκαν από την Πειραιώς στα τέλη του 2019. Ειδικότερα, παρατάθηκε ως την 30η Ιουνίου 2020 η περίοδος αποπληρωμής δύο κοινών ομολογιακών δανείων, ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ και 86,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με παράταση της περιόδου εκτοκισμού.

Σημειώνεται ότι το ομολογιακό ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ. ευρώ ανήκε στη Fortress και αγοράστηκε από την Πειραιώς στις 23/10/2019 λίγο πριν τη λήξη του.

Επιπρόσθετα, παρατάθηκε ως την 31η Ιουλίου 2020 η διάρκεια του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ανεξόφλητου υπολοίπου 295,1 εκατ. ευρώ.

Με τις συμβάσεις αναχρηματοδότησης, η Πειραιώς έβαλε προσημειώσεις επί των μετοχών Vivartia και Attica Group κυριότητας MIG, και για το ΜΟΔ, το οποίο προηγουμένως δεν διέθετε εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, το οποίο αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, προέβλεπε τη δέσμευση της MIG να εξασφαλίσει ως την 31η Ιουλίου 2021, είτε μια συμφωνία αναχρηματοδότησης του συνόλου του δανεισμού της, είτε να προχωρήσει στη διάθεση ενός ή περισσότερων περιουσιακών της στοιχείων για να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών της προς την Πειραιώς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση