HomePost ItΑνοιχτή επιστολή σχετικά με την πανδημία-Covid-19 από την πρωτοβουλία 

Ανοιχτή επιστολή σχετικά με την πανδημία-Covid-19 από την πρωτοβουλία 

Aπό τους μεταπτυχιακούς φοιτητές θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H επιστολή που στάλθηκε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης από μια πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητών, σχετικά με τις ανάγκες  που προέκυψαν από την πανδημία του Covid-19, αναφέρει:

«Κύριε Πρύτανη,
Σας απευθύνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή διότι εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν έχουν παρθεί, μέχρι στιγμής, μέτρα για την στήριξη των φοιτητών.

Η καραντίνα για τους φοιτητές δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται καθημερινά από τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή ελεύθερος χρόνος, κατάλληλος για χαλάρωση, διάβασμα και ξεκούραση
στο σπίτι.

Οι φοιτητές, ως αναπόσπαστο κομμάτι των επισφαλών νέων επιτρέψτε μας να μην έχουμε τη διάθεση να φιλοσοφήσουμε γενικά και αυθαίρετα για το τι εστί άνθρωπος ή να διαβάσουμε ποίηση στην ασφάλεια του ζεστού σπιτιού μας γιατί θα είμαστε απασχολημένοι. Απασχολημένοι με το να κοιτάμε πως θα τα βγάλουμε πέρα, αφού έχουμε χάσει τις δουλειές μας, απασχολημένοι με το πως θα επιβιώσουμε μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι τώρα περισσότερο από ποτέ δυσκολεύονται να μας στηρίξουν. Δυστυχώς αυτό τον καιρό τον φόβο μας δεν μονοπωλεί ο “αόρατος εχθρός”, αλλά η ανασφάλεια για τις μέρες που έρχονται. Για μας, το #menoumespiti ακούγεται μεγαλεπήβολο καθώς δεν ξέρουμε αν θα χούμε να δώσουμε το επόμενο νοίκι, να γεμίσουμε το καρότσι
του super-market ή αν αξίζουμε ένα τεστ ή ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ.

Σε αυτή τη συνθήκη ανασφάλειας, κάποιοι επέλεξαν να γυρίσουν στις οικογένειες τους ενώ κάποιοι άλλοι παρέμειναν στο Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση όλοι επιβαρύνονται με την καταβολή του ενοικίου και των πάγιων λειτουργικών εξόδων του σπιτιού (ΔΕΗ, νερό, ίντερνετ).

Μία ακόμα μερίδα φοιτητών βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη άστεγη, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι κάτοικοι των φοιτητικών εστιών πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο διαμονής τους και να επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται είτε για την υγεία των ίδιων, κατά τη μετακίνηση τους, είτε για τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Το μόνο που μας αποδεικνύει το κλείσιμο των εστιών, με πρόσχημα την αποτροπή του συνωστισμού, είναι την ανευθυνότητα και ανικανότητα των αρμόδιων αρχών να εγγυηθούν την ασφαλή διαμονή των φοιτητών σε αυτές.

Απαιτούμε:

-Παράταση της ημερομηνίας λήξης των φοιτητικών μας ταυτοτήτων (πάσο), ανάλογα με το χρόνο
αναστολής των μαθημάτων και των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων.
-Να παραμείνουν ανοιχτές οι φοιτητικές εστίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή
διαμονή των φοιτητών.
-Επίδομα ενοικίου για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη και μένουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
-Κατάργηση πληρωμών των λογαριασμό ΔΕΚΟ.
-Μεταφορά των εγκαταστάσεων σίτισης στο κέντρο της πόλης, εξασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες για
εργαζόμενους και φοιτητές.
-Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
ΥΓ: Στεκόμαστε πλάι σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που υπεράνθρωπα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση στα νοσοκομεία χωρίς την ουσιαστική στήριξη του κράτους, στους ανέργους αλλά και στους επισφαλείς εργαζόμενους που η κάθε μέρα τους βρίσκει εκτεθειμένους στον ιό για ψίχουλα».

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση