HomeHL-9Συναγερμός για άρρωστη επιβάτιδα του πλοίου «Costa Victoria»

Συναγερμός για άρρωστη επιβάτιδα του πλοίου «Costa Victoria»

Διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Βειζέλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναγερμός σήμανε στο ΕΚΑΒ και στις Λιμενικές αρχές του Ηρακλείου για άρρωστη επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου «Costa Victoria», που βρίσκεται δεμένο ανοιχτά του Κόκκινου Πύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα παρουσίασε πυρετό και ο καπετάνιος ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μοιρών την περίμενε στην προβλήτα όπου και τη μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας καπετάνιος του «Costa Victoria» διαβεβαίωνε χθες τις αρχές ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στο πλοίο του.

Στο πλοίο με ονομασία «Costa Victoria» που ξεκίνησε από το Ομάν με προορισμό την Ιταλία, επιβαίνουν πάνω από 700 άτομα και πλήρωμα και αναμένεται να μείνει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Μεσαράς για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, κανείς από τους επιβαίνοντες δεν πρόκειται να κατέβει από το πλοίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν παίζουμε με αυτά τα θέματα», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Λιμενικό Σταθμό του Κόκκινου Πύργου και μάλιστα ,έπειτα από συνεννόηση των δυο πλευρών θα υπάρχει 24ωρη περιπολία στο σημείο που έχει αράξει το κρουαζιερόπλοιο.

Ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

Αναφορικά με το περιστατικό διακομιδής ασθενούς την 22η Μαρτίου 2020 προς το Βενιζέλειο / Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου από το αγκυροβόλιο ανοιχτά του Κόλπου της Μεσαράς, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

1. Αμέσως μετά την ενημέρωση μας για αίτημα του κρουαζιερόπλοιου “Costa Victoria” διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, ζητήσαμε άμεση ενημέρωση τόσο από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Λιμενικό Σταθμό Κόκκινου Πύργου, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
2. Λάβαμε την ενημέρωση ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος νομίατρος έδωσε εντολή για μεταφορά της ασθενούς ηλικίας 63 ετών υπήκοου Αργεντινής, στο εφημερεύον νοσοκομείο Βενιζέλειο / Πανάνειο, αφού ο θεράπων ιατρός του πλοίου έδωσε την διαβεβαίωση ότι η ασθενής πάσχει από βαριάς μορφής βρογχίτιδα, συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό. Η Λιμενική Αρχή, υπακούοντας στο πλαίσιο του νόμου και σύμφωνα με τις σχετικές εντολές που έλαβε, έδωσε την εντολή για προώθηση της μεταφοράς της ασθενούς, με σεβασμό στις εντολές του Υπουργείου Υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
3. Πιστοί στη δέσμευση μας απέναντι στους πολίτες του Δήμου Φαιστού και με απόλυτο σεβασμό στη Δημόσια Υγεία, ενημερώσαμε όλους τους συναρμόδιους και έγινε αποδεκτό, ότι κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να αποβιβαστεί, πλην της ασθενούς, η οποία οφείλει να φθάσει με φορείο στην προβλήτα, το οποίο και άμεσα να εισαχθεί στο ασθενοφόρο. Ζητήσαμε παράλληλα, κι έγινε δεκτό, η μεταφορά να γίνει απ’ ευθείας προς το νοσοκομείο χωρίς καμία ενδιάμεση στάση του ασθενοφόρου και χωρίς καμία εξέταση στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.
4. Για καθαρά προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε απόλυτα τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια όλων, ζητήσαμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ το προσωπικό του ΕΚΑΒ συμπεριφέρθηκε με βάση όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας κι αντιμετώπισε το περιστατικό σαν περιστατικό κορωνοϊού, ενώ ήταν σαφές από τον θεράποντα ιατρό, ότι η ασθενής έπασχε από βαριά βρογχίτιδα.
5. Άμεσα, μετά την απομάκρυνση της ασθενούς ο Δήμαρχος Φαιστού ζήτησε, την απομάκρυνση του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο και απέπλευσε με συνοπτικές διαδικασίες από το αγκυροβόλιο ανοιχτά του Κόλπου της Μεσαράς με προορισμό την Ιταλία.
6. Για καθαρά προληπτικούς λόγους, αποκλείστηκε πλήρως η προβλήτα στην οποία προσέγγισε η βάρκα του κρουαζιερόπλοιου και σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας πραγματοποιήθηκε πλήρης απολύμανση του σημείου, με την εποπτεία της Δημοτικής Αρχής.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πως ως Δημοτική Αρχή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μας για τον περιορισμό του κορωνοϊού, αλλά και για προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με σεβασμό στο γράμμα του νόμου, τις υποδείξεις των ειδικών, αλλά και με σεβασμό στο πολύτιμο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση