HomeHL-9Με 45 κλίνες ΜΕΘ καλείται να αντιμετωπίσει η Κρήτη τον κορωνοΐό

Με 45 κλίνες ΜΕΘ καλείται να αντιμετωπίσει η Κρήτη τον κορωνοΐό

Σε εφεδρεία οι ΜΕΘ άλλων κλινικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί. Tα νοσοκομεία της Κρήτης προσαρμόζονται στις νέες αυτές συνθήκες με επιπλέον εξοπλισμό, αλλά και διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, εκεί δηλαδή, που επί της ουσίας θα δοθούν οι πιο κρίσιμες «μάχες» στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στο cretapost.gr, τόσο η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμουδάκη αλλά και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Λένα Μπορμπουδάκη: Τεράστια προσπάθεια- Σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός μας

Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Κρήτης λειτουργούν 45 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Ήταν 42 και άνοιξαν άλλα 3 ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη.

Ως παράδειγμα η κ. Μπορμπουδάκη χρησιμοποίησε το ΠΑΓΝΗ, όπου σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται 16 κλίνες. Έχουν ανοίξει δηλαδή 3 επιπλέον από αυτές που υπήρχαν προ κορωνοϊού.

Και ιδιωτικές Κλινικές στο σχεδιασμό αν χρειαστεί –Μπορούν να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη ανάπτυξη κι αν χρειαστεί θα φιλοξενήσει μόνο περιστατικά Covid. Aν χρειαστεί όμως, θα έχουμε άλλες 9 που είναι η Καρδιολογική Μονάδα και άλλες 18 που είναι μέσα στη Καρδιοχειρουργική. Αυτό σε περίπτωση που χρειαστούμε περισσότερα κρεβάτια », είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει οι κλίνες στις ΜΕΘ μπορούν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50% για τη νοσηλεία ασθενών με κορονωϊο, με την κ. Μπορμπουδάκη να σημειώνει ότι αν χρειαστεί, όπως είπε, θα ζητηθεί να συνδράμουν και οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν ΜΕΘ.

Έχουν προβλεφθεί όλες οι έξτρα ειδικότητες για τις ΜΕΘ

Όπως δήλωσε στο cretapost η κ. Μπορμπουδάκη: «Έχουν προβλεφθεί και όλες οι έξτρα ειδικότητες για τις ΜΕΘ . Οι Δ.Ε, τραυματιοφορείς και νοσηλευτές Τ.Ε και Δ.Ε, έχει προβλεφθεί και τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειαστεί φύλαξη ενώ στις προσλήψεις συμπεριλαμβάνονται και πληρώματα ασθενοφόρων καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις ΜΕΘ. Συντονιστής διευθυντή όλων των ΜΕΘ της Κρήτης ορίστηκε ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία » .

200 κρεβάτια στα νοσοκομεία του νησιού

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν, όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, 200 κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, για ασθενείς με covid-19. Για ασθενείς δηλαδή που δε χρήζουν διασωλήνωσης ή εντατικής παρακολούθησης.

Επιπλέον προσλήψεις προσωπικού

Την ίδια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι προσλήψεις για έξτρα προσωπικό. Η πρώτη έγκριση αφορά σε πάνω από 200 άτομα. «Η Επιτροπή αξιολόγησης δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ ώστε το προσωπικό ν’ αναλάβει άμεσα », δήλωσε η κ Μπορμπουδάκη.

Πάνω από 2.500 αιτήσεις για τις προσλήψεις

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν αίτηση πάνω από 2.500 για την κάλυψη των θέσεων σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού για να νοσηλευτούν ασθενείς με covid-19 .

«Κανείς εργαζόμενος εκτεθειμένος»

Στο θέμα των μέτρων ατομικής προστασίας η κ. Μπορμπουδάκη ήταν ξεκάθαρη ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι εκτεθειμένος . «Δε θα βάζαμε σε κίνδυνο, ούτε τους γιατρούς, ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε τα στελέχη του νοσοκομείου» , δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Σε αυτό που είμαστε επίσης απόλυτοι,  είναι στο ζήτημα της ορθής διαχείρισης του υλικού. Δεν το διαπραγματευόμαστε » ,  συμπλήρωσε.

Δήμητρης Βρύσαλης: Δίνουμε αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία χωρίς όμως όπλα

«Όσο και αν η κυβέρνηση και το υπουργείο επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα ότι κάνει ότι μπορεί σήμερα για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού η αλήθεια είναι ότι κάνει ότι μπορεί να προσαρμοστούν οι έκτακτες ανάγκες σε ένα σύστημα υγείας που και πριν τον κορωνοϊό αντιμετώπιζε οξυμένα προβλήματα που τώρα γίνονται πιο έντονα» δήλωσε με τη σειρά του στο cretapost ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημητρης Βρυσαλης.

Όπως είπε: «Οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση. Ήδη το νοσοκομείο μας, χάρη στην προσφορά των συναδέλφων, σηκώνει ένα μεγάλο βάρος για την περίθαλψη των κατοίκων, όχι μόνο του νησιού αλλά και την νότιας Ελλάδας, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση» .

Οι ΜΕΘ δεν είναι αρκετές

«Οι ΜΕΘ δεν είναι αρκετές και γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν κρεβάτια που παραμένουν κλειστά στο ΠΑΓΝΗ και σε όλο το νησί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι για να λειτουργήσουν χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό και από άλλες ειδικότητες αλλά και βοηθοί θαλάμου. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Κρήτης τα κλειστά κρεβάτια είναι 4-5. Τώρα με το επιπλέον προσωπικό θα ανοίξουν, ωστόσο χρειάζονται και άλλα πράγματα, π.χ, δεν υπάρχει ΜΑΘ. Απουσιάζει δηλαδή το ενδιάμεσο κομμάτι όταν κάποιος βγαίνει από την Εντατική , ενώ δεν υπάρχει ούτε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων»  , είπε ο κ. Βρύσαλης.

Δίνουμε τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία

«Δίνουμε αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία, όλοι οι υγειονομικοί σε όλο το νησί, χωρίς όμως όπλα., παρ’ όλα αυτά τιμάμε τον όρκο μας, τιμάμε τη συνείδηση μας και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Υπ’ αυτή την έννοια και το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Χανίων που είναι νοσοκομεία αναφοράς θα έπρεπε να έχουν στηριχθεί από χθες.

Το θετικό είναι ότι έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 200 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Για το ΠΑΓΝΗ έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 80 ακόμα θέσεων προσωπικού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που δε δουλεύουν, είτε επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν παιδιά που πρέπει να τα κρατάνε στο σπίτι, οπότε έχουν πάρει ειδικές άδεις. Άρα είμαστε , ίσα βάρκα, ίσα πανιά» , δήλωσε ο κ. Βρύσαλης.

Οι προσλήψεις αυτές αφορούν σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που θα έρθουν όμως στη πορεία και δεν είναι και εκπαιδευμένοι, συμπλήρωσε.

Οι …αναλογίες

Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη: « Η Γερμανία έχει 29,2κρεβάτια/100000 κατοίκους. Η Ιταλία 12,5/100000.  Για την  Κρήτη η αναλογία είναι  9/100000! Mπορούμε να ανταπεξέλθουμε, αν άμεσα στηρίξουμε με προσωπικό τα νοσοκομεία με μέτρα προστασίας και υποδομές. Αυτούς τους τρεις τομείς πρέπει η πολιτεία άμεσα να τους στηρίξει, όχι σήμερα, χθες».

Ευκαιρία το κράτος να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει τη δημόσια υγεία

«Αυτή η δοκιμασία μας λέει όμως ότι πρέπει να αναθεωρήσει το κράτος τον τρόπο που βλέπει τη δημόσια υγεία. Ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που δίνει τη μάχη και πρέπει η πολιτεία να επιτάξει και τις ιδιωτικές κλινικές και ταυτόχρονα στο σύστημα υγεία να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες γιατροί», δήλωσε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση