HomeHL-Health«Εξι μήνες θα διαρκέσει η πανδημία» εκτιμά Αμερικανός ειδικός

«Εξι μήνες θα διαρκέσει η πανδημία» εκτιμά Αμερικανός ειδικός

«Γάντια και μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έως και έξι μήνες θα διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με Αμερικανικό λοιμωξιολόγο, που σημειώνει ότι τα γάντια και οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

«Είμαστε μόλις στην αρχή όσον αφορά στον πόνο και τους θανάτους που έχουν προκληθεί. Η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί τους ερχόμενους μήνες.», είπε ο Μάικλ Όστερχολμ στους ακροατές του podcast Joe Rogan Experience, σημειώνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός, που έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία, δυνητικά «ίσως αποδειχθεί 10-15 φορές χειρότερος από τη χειρότερη εποχική γρίπη». Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα προληπτικά μέτρα που συνιστούν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο είναι μάλλον απίθανο να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικών Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (CIDRAP) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είχε προειδοποιήσει από το 2005 ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πανδημία και επανέλαβε προ τριετίας μέσα από το βιβλίο του «Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs.» την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα.

 «Γάντια και μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία»

Στη συνέντευξή του τώρα υποστήριξε ότι η χρήση γαντιών και μασκών δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία. «Όλη αυτή η ιστορία με τα χέρια κι ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπο, πιθανώς δεν είναι αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία είναι πολύ αδύναμα ότι μεταδίδεται κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «αναπνέοντας απλώς τον αέρα» είναι πιθανώς ο πρωταρχικός τρόπος εξάπλωσης του κορωνοϊού. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν μπλοκάρουν την είσοδο αερομεταφερόμενων σωματιδίων από τη μύτη και το στόμα, αλλά εξήρε τις ωφέλειες από τη χρήση ειδικών μασκών, που όμως δεν κυκλοφορούν σε επαρκή αποθέματα στην αγορά.

 «Γεμάτη προκλήσεις η μάχη κατά του κορωνοϊού»

Ο δρ Όστερχολμ, που έχει συνεργαστεί με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Μετάδοσης Ασθενειών (CDC), την κυβέρνηση Τραμπ και πολλούς κυβερνήτες ως επιστημονικός σύμβουλος, θεωρεί ότι είναι κακή ιδέα η επιβολή καραντίνας σε κρουαζιερόπλοια επειδή μέσω των κλιματιστικών ανακυκλώνεται ο ίδιος αέρας. Τόνισε δε ότι δεν πιστεύει, όπως υποστηρίζουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται ως βιολογικό όπλο. «Αυτό το πράγμα είναι σαφές ότι πέρασε από ένα ζωικό είδος στον άνθρωπο πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου», είπε.

Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος πιστεύει ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού θα είναι γεμάτη προκλήσεις «αλλά θα το ξεπεράσουμε». Όσο μεγαλύτερο διάστημα κυκλοφορεί ο κορωνοϊός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν, αλλά «υπάρχει κι η θετική πλευρά ότι θα αναπτύξουν αντιστάσεις στον COVID-19. Πιθανώς θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει», είπε, καθώς θα αργήσει ακόμη η ανάπτυξη εμβολίου.

Σε ορισμένους ασθενείς που έχουν νοσήσει στην Κίνα έχουν χορηγηθεί υψηλές δόσεις βιταμίνης C, λόγω των αντι-ιικών τους ιδιοτήτων, αλλά ο δρ Όστερχολμ σημειώνει ότι «δεν έχουμε στοιχεία ότι έχουν σημαντική επίπτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα για την βελτίωσή του». Προτείνει δε μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση