HomeΚΟΣΜΟΣΤο Βατικανό δίνει… άφεση αμαρτιών στους πληγέντες από τον κορωνοϊό

Το Βατικανό δίνει… άφεση αμαρτιών στους πληγέντες από τον κορωνοϊό

Υπό ποιες προϋποθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε σήμερα, υπό ορισμένους όρους, την «πλήρη άφεση αμαρτιών« στους πιστούς που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε είναι στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποίησε σήμερα ένα από τα δικαστήρια του Βατικανού, η συγχώρεση αφορά και άλλους καθολικούς πιστούς: τους επαγγελματίες υγείας και τους συγγενείς που περιθάλπουν τους αρρώστους τους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και εκτίθενται έτσι στον κίνδυνο της μόλυνσης, καθώς και ανθρώπους που προσεύχονται υπέρ της ίασης των ασθενών και του τέλους της πανδημίας.

Για να επωφεληθούν από αυτή την άφεση των αμαρτιών, οι ασθενείς θα πρέπει να μετάσχουν σ’ έναν ορισμένο αριθμό λειτουργιών που μεταδίδονται από απόσταση ή σε άλλους τρόπους ευλάβειας, διατηρώντας επίσης το «πνεύμα απαλλαγμένο από κάθε αμαρτία», ορίζει η Penitenzieria Apostolica, το δικαστήριο της Αγίας Έδρας.

Το ίδιο ισχύει για όσους προσεύχονται υπέρ αυτών, η ανάγνωση της Βίβλου για παράδειγμα πρέπει να γίνεται για «τουλάχιστον μισή ώρα».

Τέλος, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δίνει συγχώρεση στους πιστούς της που είναι ετοιμοθάνατοι, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρόθυμοι και έλεγαν «τακτικά ορισμένες προσευχές κατά τη διάρκεια της ζωής τους».

Στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η άφεση αμαρτιών περιλαμβάνεται στο Κανονικό Δίκαιο. Για να εισέλθει στον παράδεισο, ο θανών πρέπει να έχει επανορθώσει για το κακό που διέπραξε, είτε στη γη πριν από τον θάνατό του, είτε περνώντας μέσα από το καθαρτήριο.

Η καταχρηστική χρήση της άφεσης αμαρτιών από τους Πάπες που δεν δίσταζαν να τις ανταλλάσσουν έναντι χρημάτων για να πληρώνουν τα έξοδά τους προκάλεσε τον 16ο αιώνα την προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

Σε μια πρόσθετη σημείωση, η Αγία Έδρα επισημάνει επιπλέον ότι η άφεση αμαρτιών θα μπορεί να γίνει «συλλογικά» και «χωρίς προηγούμενη ατομική εξομολόγηση» στα εδάφη που αυτή την περίοδο πλήττονται σκληρότερα από την πανδημία της ασθένειας του νέου κορονοϊού.

Η Εκκλησία δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές γι ‘αυτό. Μια συλλογική άφεση αμαρτιών θα γίνει για παράδειγμα στην είσοδο των νοσοκομειακών υπηρεσιών όπου βρίσκονται ασθενείς που κινδυνεύουν να πεθάνουν, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο για να ακουστούν. Και αν ο ιερέας πρέπει να πλησιάσει αρκετούς πιστούς, θα πρέπει να επιλέξει έναν χώρο που αερίζεται και να φορά προστατευτική μάσκα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση