HomeΕΛΛΑΔΑΒρούτσης για απαγόρευση απολύσεων

Βρούτσης για απαγόρευση απολύσεων

Μέτρο πρωτοφανές αλλά δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής σε δραματικούς τόνους έκανε έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να μην προχωρούν σε απολύσεις αναφέροντας ότι για πρώτη φορά στα στοιχεία της Εργάνης ο Μάρτιος έχει αρνητικό ισοζύγιο όσον αφορά τις απολύσεις.

Ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων το ισοζύγιο ήταν θετικό είπε ο Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία για 40.000 απολύσεις λόγω του κορονοϊού τον Μάρτιο και προειδοποίησε τους επιχειρηματίες πως είτε όλοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε νικητές είτε όλοι μαζί θα ηττηθούμε.

Βρούτσης: Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός

«Ο Μάρτιος είχε πάντα θετικό ισοζύγιο αυτό που έγινε χθες δείχνει ότι υπάρχει ένας πανικός, ότι οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις που εγώ θεωρώ άδικες, αδικαιολόγητες. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει πανικός διότι αυτή η κρίση είναι προσωρινού χαρακτήρα δεν μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις διοικητικό μέτρο είναι η αναστολή της λειτουργίας τους.

Κάνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες οι οποίες μπορεί υποτίθεται νομικά να έχουν έρεισμα να μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις, όμως δεν είναι ούτε ηθικά σωστές, ούτε οικονομικά σωστές ,ούτε κοινωνικά σωστές. Από την κρίση ή θα βγούμε μαζί ενωμένοι όλοι είτε θα ηττηθούμε όλοι. Η χώρα μας γονάτισε οικονομικά όπως και η παγκόσμια οικονομία. Έχουμε υποχρέωση στην κρίση αυτή να συμβάλουμε όλοι πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, όλοι θα συμβάλουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε από αυτή την κρίση γι’ αυτό όλοι πρέπει να μην βλέπουν τον εαυτό τους να βλέπουν το εμείς.»

Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης εξήγησε και το μετρό απαγόρευσης των απολύσεων που πήρε η κυβέρνηση λέγοντας ότι με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν υπάρχει στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

«Το μετρό που πήραμε για απαγόρευση των απολύσεων είναι με μέτρο πρωτοφανές και πρωτόγνωρο δεν συνάδει με την λειτουργία μιας κανονικής οικονομίας αλλά δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες. Δεν πιστεύουμε ποτέ ότι η απαγόρευση των απολύσεων είναι στοιχείο εξυγίανσης μιας οικονομίας ή βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της. Είναι καταστροφικό, το κάνουμε όμως γιατί είμαστε σε ειδικές συνθήκες δεν πρέπει να υπάρξει πανικός στον επιχειρηματικό κόσμο πρέπει όλοι να αποχωρήσουμε με σύνεση και με αλληλεγγύη.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον των επιχειρήσεων δεν παίρνουνε μισθό γιατί ο εργατικός νόμος λέει ότι από τη στιγμή που κόβεται με νόμο η λειτουργία της επιχείρησης δεν πληρώνονται άρα δεν υπάρχει μισθολογικό κόστος. Τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων θα τις καλύψουμε πλήρως στο ύψος των μισθών που είχαν δεν υπάρχει βάρος ασφαλιστικών εισφορών άρα γιατί ένας επιχειρηματίας που αναστείλαμε την λειτουργία της επιχείρησης του να προχωρά σε απολύσεις; Γιαυτό αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δύσκολο και έκτακτο μέτρο το οποίο την επόμενη ημέρα της κρίσης θα ανασταλεί.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση