HomeHL-9Κορωνοϊός: «Κραυγή» αγωνίας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Κορωνοϊός: «Κραυγή» αγωνίας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

«Πάρτε άμεσα μέτρα, δεν έχουμε να φάμε» - Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου στο cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να προκαλέσει ο κορωνοϊός στον τουρισμό. Όπως ήδη είναι γνωστό οι ακυρώσεις και το «πάγωμα» των κρατήσεων έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα ενώ πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση σωστά έλαβε το μέτρο να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Εκτός από τους επιχειρηματίες στον τουρισμό, «θύματα» του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Ειδικά στην Κρήτη τον τελευταίο χρόνο έχουν ταλαιπωρηθεί όσο λίγοι κλάδοι.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από την περυσινή σεζόν είχαν ν’ αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Αρχικά υπήρξε το «κανόνι» της Thomas Cook όπου αρκετοί εργαζόμενοι απολύθηκαν νωρίτερα εξαιτίας του ότι έκλεισαν τα ξενοδοχεία. Στη συνέχεια, καταγράφηκε μία κακή ελαιοκομική περίοδος με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένα έσοδο από όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους καλλιεργούν ελιές. Τώρα έχουμε τον κορωνοϊό που έτσι όπως τα βλέπουμε τα πράγματα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ζήσουν αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα».

Παράλληλα, ο κ. Κοκολάκης επεσήμανε ότι στο Ηράκλειο, που είναι μία τουριστική αμιγώς περιοχή, υπάρχουν πολλές οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

«Υπάρχουν οικογένειες που και οι δύο γονείς δουλεύουν σε ξενοδοχεία και από τον Ιανουάριο δεν έχουν κανένα εισόδημα γιατί τους έχει τελειώσει το ταμείο ανεργίας. Μάλιστα, χθες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι ανησυχούν γιατί έχουν κάνει ρύθμιση στην εφορία και την χάνουν. Άλλος με πήρε και μου είπε “πρόεδρε, δεν έχω χρήματα να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω τα αναγκαία. Δεν έχουμε να φάμε”. Ειλικρινά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, πρόβλημα επιβίωσης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν τον Μάρτιο να πιάσουν δουλειά ώστε να έχουν τον μισθό τους και τώρα δεν έχουν κανένα εισόδημα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Να παρθούν άμεσα συνδυαστικά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Σε αναμονή βρίσκεται ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Έχει βγει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναφέρεται σ’ έναν ειδικό μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων σε σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις και εργοδότες. Έχουν εξαγγείλει επίσης μία σειρά πράγματα ωστόσο επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε κάτι. Περιμένουμε να βγουν οι διευκρινιστικοί εγκύκλιοι για να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί», επισημαίνει ο Νίκος Κοκολάκης ενώ παράλληλα ζητά σε κάθε τόνο συνδυαστικά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

«Πρέπει να παρθούν μέτρα για ενίσχυση των επιχειρήσεων – γιατί υπάρχει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό – ωστόσο αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι συνδυαστικά με μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης ούτως ώστε κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος να μη χάσει τη δουλειά του», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Εργαζόμενοι χωρίς ταμείο ανεργίας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν αυτή τη στιγμή ταμείο ανεργίας.

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να παραταθεί το ταμείο ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους ενώ θα πρέπει να τους δοθεί και έκτακτο βοήθημα για ενίσχυση του οικογενειακού τους εισοδήματος. Γιατί φανταστείτε πως τρέχουν οι λογαριασμοί και τα 400 ευρώ που είναι το ταμείο καλύπτουν μόνο τις βασικές ανάγκες. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί και η ασφαλιστική τους ικανότητες. Να μειωθούν οι μέρες απασχόλησης για να έχουν του χρόνου τις προϋποθέσεις για το ταμείο», ανέφερε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Τέλος ο Νίκος Κοκολάκης τόνισε πως αυτήν την ώρα το πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή και όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τα νέα μέτρα. Χρειάζεται ατομική ευθύνη για να γίνουμε ασπίδα για τον κορωνοϊό», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κοκολάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση