HomeHL-EconomyΚορωνοϊός: Το plan B της κυβέρνησης για Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Κορωνοϊός: Το plan B της κυβέρνησης για Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Το σχέδιο λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια κρίσης σε επίπεδο κοινωνικής διαχείρισης.

Ενα από αυτά τα σενάρια αφορούν στην λειτουργία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ υπό καθεστώς ενός ειδικού σχεδίου ασφαλείας για έκτακτες περιπτώσεις.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι πάντα υπάρχει ένα σχέδιο ασφαλείας για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, το πότε μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο είναι στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς επιστήμονες.

Ηδη, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, την αναστολή κάθε λειτουργίας σε ναούς όλων των δογμάτων, επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις καθώς έκλεισε τα σύνορα προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ιταλία, ενώ έχει διαμηνύσει πως θα πάρει και όποια άλλα μέτρα κριθούν αναγκαία – εφόσον χρειαστεί.

Ενα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, καθώς και των δήμων, με προσωπικό ασφαλείας.

Μια πρώτη γεύση της προοπτικής αυτής έδωσε και η ενεργοποίηση της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης για το δημόσιο, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες, Δευτέρα. η οποία παρέχει δυνατότητες εργασίας εξ’ αποστάσεως για μεγάλο εύρος λειτουργιών και δημόσιων υπηρεσιών.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται η δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας στο δημόσιο, εργασία εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και επιλογή προσωπικού ασφαλείας.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο, όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας, θα οριστεί σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας λαμβανομένων υπόψη αντιστοίχως των προαναφερομένων κριτηρίων για τον ορισμό του προσωπικού για εκ περιτροπής εργασία. Σε κάθε περίπτωση για τον ορισμό του προσωπικού για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικού ασφαλείας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά και με βάση τις καθημερινές εξελίξεις η δυνατότητα των υπαλλήλων να απασχοληθούν με τις αρμοδιότητές τους.

Για την άμεση εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι υπάλληλοι θα πρέπει, όπου αυτό απαιτείται και ανάλογα με τα καθήκοντα κάθε υπαλλήλου, να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η διακίνηση των εγγράφων, εφόσον απαιτείται, θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένη η εχεμύθεια που πρέπει να τηρεί ο υπάλληλος.

Επίσης, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχνωτισμός, συγχρωτισμός και συνωστισμός των υπαλλήλων στην υπηρεσία, αλλά και για την προστασία αυτών στο πλαίσιο του κινδύνου που αναδύεται λόγω των μετακινήσεων του προσωπικού, το αρμόδιο όργανο δύναται είτε να καθορίσει την εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων, είτε, εφόσον απαιτείται, την παροχή εργασίας σε δυο διακριτές βάρδιες αποκλειστικά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εν λόγω έκτακτης κρίσης και ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας του φορέα.

Ο αρμόδιος προϊστάμενος (τμήματος ή διεύθυνσης) θα καθορίζει τα καθήκοντα που καλούνται να ασκήσουν οι υπάλληλοι κατά την έκτακτη αυτή λειτουργία, θα προτεραιοποιεί τις εργασίες που ανατίθενται στους υπαλλήλους και θα παρέχει σαφείς οδηγίες για το παρεχόμενο έργο, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν θα καθίσταται δυνατή η συνύπαρξη προϊσταμένου και υπαλλήλων.

Σε περίπτωση, συνεχίζει η εγκύκλιος, που το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, εξυπακούεται ότι θα αξιοποιηθεί και προσωπικό από άλλες οργανικές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες για τη λειτουργία του φορέα τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή ή οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας, και σε κάθε περίπτωση εφόσον το προσωπικό αυτό έχει την εμπειρία ή τις γνώσεις για την άσκηση των καθηκόντων που εκτάκτως θα κληθεί να ασκήσει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση