HomeΚΟΣΜΟΣΚαταρρέει η Σένγκεν λόγω κορωνοϊού – Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Καταρρέει η Σένγκεν λόγω κορωνοϊού – Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

9 χώρες κατέθεσαν αιτήματα στην Κομισιόν για επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κομισιόν έχει αιτήματα για εσωτερικούς ελέγχους λόγω κορωνοϊού, στα σύνορα εντός Ε.Ε. από τις εξής χώρες μέχρι στιγμής: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες αυτές μπορούν άμεσα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα. Παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη-μέλη φαίνεται ότι θυσιάζουν την Ζώνη Σένγκεν για να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών είναι προσωρινή και γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν, κυρίως για το μεταναστευτικό.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής για το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «για να συγκρατηθεί η διασπορά του κορωνοϊού, να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση