HomeHL1-EconomyΚορωνοϊός: Τα δύο σενάρια της ΤτΕ για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια της ΤτΕ για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Τι βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να «ζυγίσουν» τις επιπτώσεις που θα έχει η έξαρση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία επιχειρούν οικονομικοί παράγοντες και φορείς της χώρας.

Το σημείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού αφορά τον τουρισμό. Οπως αναφέρει το economistas.gr, ο τουρισμός παράγει το 12% του ΑΕΠ, με συνέπεια η χώρα να εκτίθεται πλέον σε σημαντικό κίνδυνο. Οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να γίνει ο τελικός «λογαριασμός» των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Τα δυο σενάρια για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εκτιμήσεις των επιπτώσεων στην οικονομία. Μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύεται η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενσωματωθεί δύο σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ΑΕΠ:

  • Το πρώτο σενάριο, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η επέλαση του ιού θα έχει μικρή ένταση και διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους αλλά εν συνεχεία θα καλυφθούν οι απώλειες. Συνολικά, αντί ρυθμών ανάπτυξης 2,5%- όπως ήταν η εκτίμηση της ΤτΕ πριν ξεσπάσει η πανδημία- το κοντέρ θα γράψει 2,3%.
  • Το δεύτερο σενάριο, που αυτήν τη στιγμή φαντάζει ως το πιο πιθανό, στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο ιός θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες και θα «σβήσει» με βραδείς ρυθμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΤτΕ υπολογίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσουν το 2%. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αυτό το σενάριο μπορεί να αποδειχθεί… αισιόδοξο, καθώς στα μοντέλα της ΤτΕ δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα τα νεώτερα στοιχεία από τον Τουρισμό, τα φορολογικά έσοδα και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Πακέτο» προτάσεων στις Βρυξέλλες

Με φόντο αυτές τις εκτιμήσεις αλλά και τα ακόμα πιο «μαύρα» σενάρια, που κατεβάζουν τον πήχη ως και 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα, το οικονομικό επιτελείο έστειλε ήδη στις Βρυξέλλες ένα «πακέτο» προτάσεων για τη στήριξη και την ανάταξη της οικονομίας. Σε αυτή τη δέσμη συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις μισθών και εισφορών, «πάγωμα» φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κρατικές ενισχύσεις και εγγυήσεις για άτοκα δάνεια, αυξήσεις επιδομάτων ανεργίας ή και αλλαγές στα κριτήρια.

economistas.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση