HomeHL-TOPΚορωνοϊος: Κρίσιμη σύσκεψη των Ιεραρχών της Κρήτης

Κορωνοϊος: Κρίσιμη σύσκεψη των Ιεραρχών της Κρήτης

Κρίσιμες μέρες- Μέτρα για την αναχαίτιση διασποράς του ιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα στις 11.00 π.μ. συγκαλείται εκτάκτως σε Συνοδική Σύσκεψη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, για τη λήψη επιπλέον μέτρων προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Σύσκεψης θα εκδοθεί σχετικό Ανακοινωθέν με τα νέα μέτρα.

Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν εδώ και μέρες πως οι ώρες αυτές είναι κρίσιμες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο  οι εκκλησίες επιμένουν είναι ανοιχτές σε όλη τη χώρα. Χθες, Κυριακή μάλιστα,  κάποιοι πιστοί, αν και αισθητά λιγότεροι βρέθηκαν σε ναούς ενώ σε αρκετά πλάνα (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) φαινόταν ο κόσμος που εξακολουθεί να λαμβάνει τη θεία κοινωνία. Ανάμεσα τους παιδιά και ηλικιωμένοι.

Λίγος κόσμος στις εκκλησίες της Κρήτης

Θορυβημένοι οι πιστοί από την εξάπλωση του κορωνοϊού και μετά τις οδηγίες από τους Ιερείς της Κρήτης, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους, μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφώνου.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πήγαν χθες το πρωί στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν από κοντά τη θεία Λειτουργία. Οι πολίτες αποφάσισαν να αποφύγουν τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

2

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με έκτακτο ανακοινωθέν που εξέδωσε ενημέρωσε τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Εκκλησία της Κρήτης ανέφερε πως οι Ιερές Ακολουθίες θα τελούνται κανονικά στους Ιερούς Ναούς ωστόσο προέτρεψε τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

ikona_viber_2020-03-15_09-37-41

Ειδικά μέτρα για την προστασία των πιστών

Κάποιοι ιερείς και ενορίες ήδη έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν ειδικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πιστούς. Ενδεικτική η ανακοίνωση της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Γουβών. Ανέφερε πως χθες δεν τελέστηκε η θεία λειτουργία ενώ δε θα τελεστεί καμία ακολουθία όλες τις ημέρες της τρίτης βδομάδας νηστειών για λόγους προληπτικούς λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας.

1

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον κορωνοϊό και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

Να σημειωθεί ότι σε δήλωσή του, προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είχε τονίσει πως η Εκκλησία εφαρμόζει τις αποφάσεις κρατικών φορέων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει».

Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης».

Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Είναι πλέον πολύ πιθανό να αποφασιστεί το κλείσιμο των ιερών ναών, ως προληπτικό μέτρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση