HomeΚΡΗΤΗΒρήκε… το δρόμο της η «Ελευθερία»!

Βρήκε… το δρόμο της η «Ελευθερία»!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επέστρεψε στην Κρήτη και απελευθερώθηκε μετά από πολύμηνη θεραπεία η Caretta caretta «Ελευθερία». Η εκδήλωση απελευθέρωσης έγινε χθες στο Ρέθυμνο μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης- Γραφείο Τουρισμού και ήταν ανοιχτή για το κοινό

Ευχή να αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους μας, για όλες τις ηλικίες, τώρα μάλιστα που έχει ήδη αρχίσει για τα καλά η ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος όλου του κόλπου.

Το Ρέθυμνο άλλωστε αποτελεί μια από τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας για την καρέττα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν από την Αθήνα ο γνωστός παρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου και η ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Η «Ελευθερία» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα 35 κιλών, με μήκος καβουκιού 70 εκ., που βρέθηκε τραυματισμένη κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, στη παραλία της Αχαΐας, τον Αύγουστο του 2013. Έτσι, στις 5 Αυγούστου το περασμένο καλοκαίρι, μεταφέρθηκε, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής.

Η «Ελευθερία» έφτασε στο Κέντρο με τραύματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πίσω μέρος του καβουκιού της. Μετά από θεραπεία δέκα μηνών, που συμπεριλάμβανε φαρμακευτική αγωγή και κτηνιατρική περίθαλψη, έχει πλέον ανακάμψει πλήρως και έτσι ήρθε ο καιρός να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Ένας συμπληρωματικός αλλά πολύ σημαντικός στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν η συγκέντρωση δωρεών για την επισκευή των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οι 2 από τις 6 δεξαμενές «επανένταξης» του Κέντρου Διάσωσης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι δεξαμενές αυτές χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο της θεραπείας των θαλάσσιων χελωνών, προκειμένου να προετοιμαστούν για απελευθέρωση.

Στη προσπάθειά μας αυτή ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα τα ξενοδοχεία του ομίλου Aquila Hotels & Resorts, Porto Rethymno και Rithymna Beach και αποτέλεσαν τους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης. Είμαστε βέβαιοι πως και άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου θα ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμα της Aquila.

Πληροφορίες: Ρεγγίνα Στεφανάτου, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλέφωνο: 6937352379

Την υποστήριξή της στην εκδήλωση πρόσφερε και η Σχολή Καταδύσεων Εvelin Divers, που βοήθησε στη μεταφορά της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο και προέβει στη χορηγία του 50% των εσόδων της, από τις κρατήσεις κατάδυσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για την απελευθέρωση της «Ελευθερίας» μίλησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ζήσαμε όλοι εδώ μια μοναδική εμπειρία, την απελευθέρωση της «Ελευθερίας». Τα νερά της Κρήτης και ιδιαίτερα οι παραλίες του Ρεθύμνου που φιλοξενούν την αναπαραγωγή αυτής της χελώνας παίρνουν την καλύτερη πιστοποίηση από τη φύση ότι έχουμε καθαρά νερά, ότι φροντίζουμε το περιβάλλον και είναι ένα σημάδι υγείας και αειφόρου ανάπτυξης. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια, να διατηρούμε το περιβάλλον μας ζωντανό και καθαρό. Όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε αρκεί να υπάρχει αλληλοσεβασμός».

Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους εθελοντές για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα ενώ ανέφερε πως τα νέα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου θα γίνουν με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του είδους. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Σε αυτήν την περιοχή το νέο έργο που έχουμε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες σέβεται απόλυτα τις ανάγκες της καρέτα καρέτα από πλευράς φωτισμού και έχουμε λάβει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της αναπαραγωγής τους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το σωματείο στο οποίο είμαστε συμπαραστάτες και κάνουμε κάθε φορά το καλύτερο δυνατό».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη υπογράμμισε: «Ζήσαμε μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη μας και το νησί μας. Είχαμε μια «καλεσμένη» χελώνα καρέτα καρέτα από τη γενιά της Πελοποννήσου, η οποία από εδώ, από την Κρήτη, ένωσε τις δύο στεριές και συγχρόνως ένωσε και όλον τον κόσμο που ήταν εδώ μαζί μας. Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην παραλία του Ρεθύμνου, σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή, η οποία έχει να διαμηνύσει σεβασμό στο περιβάλλον, σε όλα τα πλάσματα της φύσης και πάνω από όλα ανθρωπιά. Ο Δήμος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρωγούς στην προσπάθεια των εθελοντών. Φέτος, τριάντα οκτώ φωλιές ωοτοκίας αναμένουν τους εθελοντές να τις φροντίσουν.

Περιμένουμε στην περιοχή μας μια νέα γενιά χελωνών. Μην ξεχνάμε ότι το 2013 απ’ όλη την Ελλάδα, το Ρέθυμνο ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκαν, έσπασαν τα αυγά και μπήκαν στη θάλασσα τα πρώτα χελωνάκια καρέτα καρέτα. Ευχόμαστε και φέτος να έχουμε τη χαρά να σώσουμε και να μεγαλώσουμε πολλά νέα χελωνάκια και να βοηθήσουμε και εμείς στην προστασία του είδους».
goodnet.gr

XELONA KARETA 5 XELONA KARETA XELONA KARETA2 XELONA KARETA 4 XELONA KARETA3 careta0

Διαφήμιση
Διαφήμιση