HomeΚΡΗΤΗΟλοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας στο λιμάνι

Ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας στο λιμάνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού και κυρίως της κρουαζιέρας και την προσαρμογή μας με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις, το εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου πλέον θα είναι «κλειστό» για οποιονδήποτε δεν έχει κάποια σχέση με τις λειτουργίες του, καθώς ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού ενημερωτική εκδήλωση για το εν λόγω σύστημα, από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Μίνωα Αλεφαντινό και τους εκπροσώπους της εταιρείας ΑΡΙΩΝ, που ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας λιμενικής εγκατάστασης στο Ρέθυμνο.

Έτσι, στο εξής, ψάρεμα, στάθμευση και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα από τρίτους απαγορεύεται στο εμπορικό λιμάνι και μπαίνουν πολύ αυστηροί κανόνες.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Ταγκαλάκης, εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΡΙΩΝ, το έργο περιλαμβάνει συστήματα ελέγχου πρόσβασης τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά, κάμερες, συστήματα ελέγχου εμπορευμάτων, επιβατών, κιγκλιδώματα, φωτισμούς, φυλάκια και βέβαια τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή των ελέγχων.

«Είναι βασική προϋπόθεση να εφαρμόζεται η ασφάλεια αλλά να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του λιμανιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγκαλάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το σύστημα είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για το λιμάνι «διότι και οι διεθνείς κανονισμοί και η εθνική νομοθεσία απαιτούν την εφαρμογή διεθνών κανονισμών ασφαλείας τόσο στην κρουαζιέρα όσο και στα επιβατικά πλοία. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού και της διακίνησης εμπορευμάτων.

Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαριστούμε και τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε αλλά και την τοπική κοινωνία για την ομαλή εγκατάσταση των συστημάτων».

Το έργο που κόστισε 823 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζει τη βασική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία και προοπτική του λιμανιού και πάνω από όλα την προοπτική της κρουαζιέρας, τόνισε ο Μίνως Αλεφαντινός.

«Επενδύσαμε 823 χιλιάδες ευρώ και εξασφαλίσαμε τη βασική προϋπόθεση. Η κρουαζιέρα υπακούει στον βασικό κανόνα της ασφάλειας. Αυτό το καταλάβαμε πολύ νωρίς και προσπαθήσαμε στο σχεδιασμό που κάναμε να εξασφαλίσουμε με αυτήn την εγκατάσταση να είμαστε ένα από τα καλύτερα λιμάνια της χώρας σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας και ελπίζουμε ότι δίνουμε την προοπτική στο λιμάνι να γίνει ένας τουριστικός λιμένας, ένας τόπος προορισμού υψηλού επιπέδου γιατί η πόλη και νομός το αξίζουν και έχουν τις προϋποθέσεις για να το στηρίξουν», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Αλεφαντινός τόνισε ότι οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά το ποιος μπαίνει και γιατί στο λιμάνι, ωστόσο όταν δεν θα υπάρχει προγραμματισμένη δραστηριότητα, θα επιχειρηθεί να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες. «Κάποιος θα πει γιατί όταν δεν υπάρχει κρουαζιερόπλοιο να είναι κλειστό λιμάνι. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας των εταιρειών για τις κρουαζιέρες, σε ανύποπτο χρόνο επισκέπτονται τα λιμάνια τα οποία προγραμματίζουν να επισκεφθούν με τα κρουαζιερόπλοια για να δουν αν ισχύουν οι κανόνες ασφαλείας. Άρα μπαίνουν κανόνες ασφαλείας τους οποίους όλοι πρέπει να υπηρετήσουμε.

Παρόλα αυτά σε περιόδους που δεν θα έχουμε τίποτα προγραμματισμένο, θα προσπαθήσει το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τους φορείς να εξυπηρετηθεί η κατάσταση. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί το ψάρεμα τουλάχιστον σε όλη την έκταση της λιμενολεκάνης, ενώ όποιο όχημα θα μπαίνει θα πρέπει να έχει λόγο και ειδική άδεια».

Τα αυστηρά μέτρα πάντως αφορούν ουσιαστικά το εμπορικό λιμάνι, ενώ στη μαρίνα που δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία και δραστηριότητα θα είναι πιο χαλαρά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, το κόστος θα επιβαρύνει το Λιμενικό Ταμείο.

«Ήδη έχουμε σύμβαση για φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων, της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ περίπου, και εναρμονίζεται με τις ανάγκες που έχουμε», σημείωσε ο κ. Αλεφαντινός.
goodnet.gr, Χ.Β.

Διαφήμιση
Διαφήμιση