Ο φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού αλλάζει δραστικά και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης την τελετή θα παρακολουθήσουν γύρω στα 160 με 170 άτομα ενώ η αρχική πρόβλεψη και οι αρχικές προσκλήσεις που είχαν τυπωθεί ξεπερνούσαν τις 1.000.

Η τελετή ορκωμοσίας που σε άλλη περίπτωση θα ήταν λαμπρή ενώ σήμερα θα είναι επί της ουσίας «αποστειρωμένη» αφού δεν θα υπάρξουν ούτε χειραψίες ούτε φιλιά, θα ξεκινήσει με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό να υποδέχονται την νέα πρόεδρο στην είσοδο της Βουλής στις 10:30.

Αρχικώς θα μεταβούν στο σαλόνι που βρίσκεται στο γραφείου του Προέδρου του κοινοβουλίου και στην συνέχεια θα πάνε στην Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει η δοξολογία απο τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Τα θεωρεία που σε ανάλογες περιπτώσεις έσφυζαν από καλεσμένους αυτή τη φορά θα είναι σχεδόν άδεια αφού ελάχιστοι θα είναι οι συγγενείς και οι φίλοι της νέας προέδρου, που θα παρακολουθήσουν την τελετή, ενώ από την πλευρά των κοινοβουλευτικών συντακτών θα υπάρχουν θέσεις μόνο για έξι. Δραστικά περιορισμένοι θα είναι και οι φωτογράφοι που θα καλύψουν την τελετή.

Μόλις 40 βουλευτές στα έδρανα της Βουλής

Στα υπουργικά έδρανα θα βρεθούν λίγοι υπουργοί, ενώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα εκπροσωπηθούν απο τους αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και ίσως ελάχιστους βουλευτές. Για πρώτη φορά στην ιστορία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στα έδρανα της Βουλής θα βρίσκονται γύρω στους 40 βουλευτές.

Περιορισμένος θα είναι και ο αριθμός των αξιωματούχων από το δικαστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό σώμα οι οποίοι θα βρίσκονται σε αραιή διάταξη προκειμένου να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία

Μόλις η νέα Πρόεδρος αναφωνήσει τον όρκο της προς το Σύνταγμα και υπογράψει το Πρακτικό ορκωμοσίας θα μεταβεί στο Σύνταγμα προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το προεδρικό μέγαρο προκειμένου και εκεί να γίνει μια πολύ σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής όπου θα την περιμένει ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η κ. Σακελλαρόπουλου όπως έχει ανακοινώσει επίσης για λόγους ασφαλείας και μη μετάδοσης του κορωνοϊού έχει ματαιώσει την αυριανή δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο όπου επρόκειτο να δεχθεί τις ευχές της πολιτικής στρατιωτικής και δικαστικής ηγεσίας για την ανάληψη των καθηκόντων της.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση