HomeΚΡΗΤΗΦανοποιός από τα 15 της

Φανοποιός από τα 15 της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα πριν από 30 χρόνια η Γαρεφαλιά Βασαρμίδη, και τα πρώτα της παιχνίδια ήταν εργαλεία που έβρισκε στο φανοποιείο του πατέρα της. Από τα 12 της χρόνια, μόλις τέλειωσε το δημοτικό, άρχισε να καταλαβαίνει ότι της άρεσε πάρα πολύ κάθε εργασία στην οποία συμμετείχε, βοηθώντας αρχικά τον πατέρα της στην επισκευή, το ξεσέλωμα, το στοκάρισμα, το τρίψιμο και το βάψιμο των τρακαρισμένων αυτοκινήτων.

«Στα 15 μου χρόνια ήμουν ήδη επαγγελματίας φανοποιός. Η δουλειά μού άρεσε πάρα πολύ και δε με απασχολούσε καθόλου ότι συνειδητά ακολουθούσα ένα καθαρά αντρικό επάγγελμα που ήθελε ειδικές γνώσεις. Σκεφτόμουν ότι δε διαφέρω καθόλου από τη γυναίκα που ασκεί το επάγγελμα του ταξιτζή, του αστυνομικού, του στρατιωτικού, ή του λιμενικού υπαλλήλου. Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά από τα υποτιθέμενα αντρικά κάστρα και τα πάνε περίφημα», μας λέει η 30χρονη Γαρεφαλιά (Λίτσα) Βασαρμίδη, ενώ έξω από το φανοποιείο της περιμένουν τη σειρά τους δεκάδες αυτοκίνητα.

«Έμεινα και εγώ στο φανοποιείο να συνεχίσω μαζί με τη Λίτσα τη δουλειά που μας άφησε ο πατέρας μας. Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε χωρίς να ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο. Εκείνη κάνει την πιο λεπτή δουλειά και παρά την κρίση που υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα, πάμε καλά.

Όσοι δε μας ξέρουν παραξενεύονται όταν για πρώτη φορά βλέπουν μια κοπελιά να στοκάρει, να τρίβει και να βάφει αυτοκίνητα. Στην περιοχή της ευρύτερης Ιεράπετρας και ειδικά εδώ στις Αμμουδάρες, όπου βρίσκεται το φανοποιείο, μας γνωρίζουν πλέον οι πάντες και οι ντόπιοι μας υποστηρίζουν και λένε πάντα καλά λόγια για τη δουλειά της Λίτσας και τη δική μου», προσθέτει ο 24χρονος αδερφός και συνεταίρος της 30χρονης, Γιάννης Βασαρμίδης.

Από τα πιο μεγάλα και κοινωνικά ισχυρά «τζάκια», το «Βασαρμιδαίικο» έχει ξεχωρίσει στον κλασικό αθλητισμό με την πρωταθλήτρια των 200 και των 400 μέτρων Μαρίνα Βασαρμίδη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Μιχάλη και τον Μανόλη Βασαρμίδη και στον κατασκευαστικό κλάδο με τους Αντώνη, Αλέκο, Μιχάλη και Γιώργο Βασαρμίδη.
Με ισχυρά γονίδια εργατικότητας και τόλμης από τον παππού Αντώνη Βασαρμίδη, η 30χρονη Λίτσα και ο 24χρονος Γιάννης Βασαρμίδης δεν έκατσαν να το πολυσκεφτούν.

«Πήραν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους Νίκο Βασαρμίδη τα κουνιαδάκια μου, πρόσθεσαν ό,τι έλειπε στο φανοποιείο που βρήκαν έτοιμο από τον πατέρα τους, και αφού αγαπούσαν το επάγγελμα αυτό στρώθηκαν στη δουλειά, αποκτώντας με τη συνέπεια και τη σοβαρότητά τους τη δική τους πελατεία. Αυτό που ακούω να σχολιάζουν οι πελάτες τους αφορά στην τελειότητα και τη λεπτομέρεια σε κάθε εργασία τους, όπου όμως μπαίνει και το γυναικείο χέρι της Λίτσας, γιατί λένε ότι οι γυναίκες είναι τελειομανείς και αυτό φαίνεται ειδικά στη φανοποιία», προσθέτει ο γαμπρός τους Νίκος Φουντουλάκης.

«Τυχερή που έμεινα στον τόπο μου»

«Δε σας κρύβω ότι με ενδιέφεραν και οι σπουδές. Στο σχολείο δεν ήμουν αδιάφορη. Τώρα όμως που βλέπω τους σπουδασμένους συνομήλικους μου στα 30 τους να παραμένουν άνεργοι έχοντας ξοδέψει όλη την περιουσία των γονιών τους για να πάρουν ένα άχρηστο πτυχίο πανεπιστημίου, χάνοντας τα καλύτερά τους χρόνια στην ξενιτιά, λέω ότι είμαι από τις τυχερές που έμειναν να δουλέψουν στον τόπο τους, χωρίς να με νοιάζει καθόλου που η δουλειά μου έχει να κάνει με το τριβείο, τη λίμα, το στοκάρισμα, τη σκόνη, το θόρυβο, το πιστόλι βαφής, το φούρνο, την καλύμπρα τραβήγματος, το αστάρωμα και τη μυρωδιά του χρώματος», καταλήγει η Λίτσα Βασαρμίδη.

Το σίγουρο είναι πως, αν τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία δεν είχε «πάρει σασί» και αν δεν την είχαν βάλει στην «καλύμπρα» της τρόικας να την τραβήξουν για να έρθει στα ίσα της, τα νέα αυτά παιδιά με τα κορνιζωμένα άχρηστα πτυχία ίσως έβρισκαν ευκολότερα στη χώρα τους μια αξιοπρεπή δουλειά, θα είχαν και την ευχέρεια με το μισθό τους να αγοράσουν κάποιο καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και θα ζητούσαν την επαγγελματική βοήθεια της Λίτσας και του Γιάννη, όταν αυτό το αυτοκίνητο ζητούσε να επισκευαστεί σε ένα καλό φανοποιείο.

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση