HomeHL-9Ένωση Γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου: Παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Παιδείας για τον κοροωνοϊό

Ένωση Γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου: Παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Παιδείας για τον κοροωνοϊό

Διεκδικούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα στα σχολεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η έξαρση της γρίπης εκδηλώνεται σε πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι ανησυχίες του γονέων γιγαντώνονται και με τον κορωνοϊό ο οποίος χτύπησε και την πόρτα της χώρας μας.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ της Ένωσης Γονέων μαθητών του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Παιδείας κο Αγγελάκη για την διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να παρθούν άμεσα στα σχολεία.

Είναι γνωστό στους γονείς ότι τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα), επαρκές προσωπικό καθαριότητας, δεν έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, ενώ οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα «μάτια του κόσμου». Ιδιαίτερα στα σχολεία που έχουν διαπιστωθεί ή θα διαπιστωθούν στο μέλλον αρκετά κρούσματα, απαιτούμε από το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής απολύμανσης. Επίσης απαιτήσαμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, στις αίθουσες και τις τουαλέτες είδη προσωπικού καθαρισμού.

Παράλληλα ζητήσαμε να γίνει πλατιά ενημέρωση στους μαθητές των σχολείων με ευθύνη του Υπουργείο Παιδείας και του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος, και περιλαμβάνουν:

1. Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
2. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
4. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
5. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση