HomeHL-9Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Αποφύγετε το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Αποφύγετε το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων

Ο ΠΟΥ προτρέπει να επιλέγουμε τις ψηφιακές συναλλαγές για να αποφεύγουμε το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τραπεζογραμμάτια προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση το κορωνοϊού προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο φονικός ιός συνεχίζει να κλιμακώνεται, «θερίζοντας» την Ιταλία αλλά και το Ιράν.

Ο διεθνής οργανισμός συμβουλεύει όσους καθημερινά έρχονται σε επαφή με χαρτονομίσματα να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες.

Μάλιστα ο ΠΟΥ μας προτρέπει να επιλέγουμε τις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων.

Οι τελευταίες συμβουλές του ΠΟΥ σχετικά με τον κορωνοϊό έρχονται την ώρα που ο φονικός ιός έχει ξεπεράσει τα 100.000 κρούσματα, φτάνοντας σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Αρκετά μεγάλα αθλητικά γεγονότα κυρίως σε Ευρώπη, Κίνα και Ιράν έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί καθώς οι αρμόδιοι υγείας αγωνίζονται για να περιορίσουν τον ιό.

Κίνα: H απολύμανση και η καραντίνα χαρτονομισμάτων στην Κίνα

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν σε Κίνα και Νότια Κορέα σχετικά με τον καθαρισμό των τραπεζογραμματίων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες εκεί λοιπόν απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια.

Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν «επανέλθουν» στην κυκλοφορία.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν (σ.σ. επίσημο νόμιμα της Κίνας) στην επαρχία Γουάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας.

ΠΟΥ: Να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε χαρτονομίσματα

Όσον αφορά την Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια του κορωνοϊόυ, αλλά δεν υπάρχει πλάνο ώστε να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα.

Ένας εκπρόσωπος της ΠΟΥ δήλωσε στην Telegraph: «Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αλλάζουν συχνά τα χέρια και μπορούν να μεταφέρουν όλα τα είδη βακτηρίων και ιών.

«Θα συμβουλεύαμε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους μετά το χειρισμό χαρτονομισμάτων και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Επιστημονικά πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση 22 προηγούμενων μελετών σχετικές με παρόμοιους ιούς, όπως ο NARS και ο SARS, εκτιμάται ότι οι κορωνοϊόι μπορούν να παραμείνουν πάνω σε άψυχες επιφάνειες για έως και εννέα ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση