Ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Ζαχαρία Κοκκινάκη βρέθηκε σήμερα, μετά από δύο εβδομάδες στη φυλακή, ο 32χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος επειδή πήγε να παντρέψει τον αδερφικό του φίλο «αρματωμένος» με καλάσνικοφ και υποπολυβόλο.

Είναι η πρώτη φορά που σε τοπικό επίπεδο συζητηθηκε η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης .

Όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost, o 32χρονος πήρε τον δρόμο για τη φυλακή μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, στις 26 Φεβρουαρίου.

img-4347897d01859b424fb7875e340ca4d2-v-1-750x375

Στον 32χρονο προτάθηκε, συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά του κατηγορούμενου την αποδέχτηκε.

Το πρακτικό συντάχθηκε και πρέπει να επικυρωθεί εντός πέντε ημερών.Εντός πέντε ημερών, την Πέμπτη δηλαδή, θα πρέπει να συνεδριάσει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επικύρωση της συμφωνηθείσας διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ειδική διάταξη του Εισαγγελέα, ο 32χρονος άνδρας αποφυλακίζεται από σήμερα.

Τι είναι η ποινική διαπραγμάτευση;

Όπως έχει γράψει η «Π», ο συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου Γιώργος Κοκοσάλης κίνησε τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, ποντάροντας στην άμεση αποφυλάκιση του εντολέα του και σε μία επιεική ποινική αντιμετώπιση του.

Είναι μία διαδικασία που θυμίζει 100% αμερικανική ταινία, ως θεσμός εξελίσσεται δειλά-δειλά στην Ελλάδα και ίσως σήμερα να έχουμε και το πρώτο αποτέλεσμα σε επίπεδο Κρήτης.

Η ποινική διαπραγμάτευση αφορά τον εισαγγελέα (Εφετών ή Πλημμελειοδικών ανάλογα με το αδίκημα) και τον κατηγορούμενο.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει λάβει γνώση του περιεχόμενου της δικογραφίας, θα προτείνει μία επιβλητέα ποινή και αν συμφωνήσει σε αυτήν ο κατηγορούμενος, τότε θα συνταχθεί ένα πρακτικό διαπραγμάτευσης.

Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου, τη συμφωνηθείσα ποινή και τον τρόπο έκτισής της. Εντός πέντε ημερών θα πρέπει να συνεδριάσει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επικύρωση της συμφωνηθείσας διαπραγμάτευσης.

Ηχηρό μήνυμα στους «θιασώτες» των όπλων

Η προφυλάκισή του 32 χρονου πάντως, είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους νομικούς και αστυνομικούς κύκλους αλλά κυρίως σε δεκάδες Κρητικούς που αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν ότι οι «μπαλωθιές» και κυρίως η χρήση τέτοιων όπλων συνιστούν αδίκημα και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ήταν το «τάιμινγκ», σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ,  ώστε η Δικαιοσύνη να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους τους «θιασώτες» των όπλων.

Το όπλο δεν είναι αξεσουάρ, ωστόσο κάποιοι επιμένουν να το κουβαλούν παντού μαζί τους, στο αυτοκίνητο, στους γάμους, ακόμα και στο μπαρ.

Η προφυλάκιση του 32χρονου αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ουκ ολίγοι δικηγόροι άρχισαν να ζητούν περισσότερες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση, αναφωνώντας «Ωχ!».

Κάποιοι θεωρούν ακραία αυστηρή την προφυλάκιση του 32χρονου ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ορθώς έγινε για να σταματήσουν οι καπετανίστικες συμπεριφορές.

Σε επίπεδο Αστυνομίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει, όπως είναι γνωστό, ασφυκτικό πρέσινγκ σε επίπεδο ελέγχων οχημάτων, σπιτιών, επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Το μήνυμα επιχειρείται να δοθεί συντονισμένα και οργανωμένα.

opla-1200-750x375

Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι πυροβολισμοί που έπεσαν στην εκκλησία όπου τελέστηκε το μυστήριο του γάμου ξεσήκωσαν ολόκληρο το χωριό. Τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας κινητοποίησαν τους αστυνομικούς του αρμόδιου τμήματος Χερσονήσου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ το γαμήλιο γλέντι βρισκόταν στην κορύφωσή του, ο κουμπάρος πετάχτηκε μέχρι το αυτοκίνητό του για να βγάλει τα παραδοσιακα στιβάνια και να φορέσει άλλα παπούτσια.

Εκεί τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί που περίμεναν διακριτικά.

Ο ίδιος εμφανίστηκε συντετριμμένος και ζήτησε ταπεινά συγνώμη. Υποστήριξε ότι με τον γαμπρό …είναι φίλοι από παιδιά και ήθελε να τον τιμήσει με αυτόν τον τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά το περιστατικό που προκάλεσε πανικό στους θαμώνες της εκδήλωσης στην Χερσόνησο, ειδοποιήθηκε η αστυνομία που έσπευσε στο σημείο, εντόπισε τον 32χρονο και τον συνέλαβε.

Πιο αναλυτικά οι αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν:

Πολεμικό τυφέκιο (kalashnikov),
Υποπολυβόλο,
3 γεμιστήρες πολεμικών τυφεκίων,
83 κάλυκες,
Φυσίγγια και
Μεταλλικά ελάσματα

 

Αθώος ο πατέρας του γαμπρού

Αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο 75χρονος από χωριό του Ηρακλείου, ο οποίος συνελήφθη με αφορμή τις μπαλωθιές πριν τον γάμο του γιου του. Αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο πατρικό του γαμπρού αφού είχε ολοκληρωθεί το γαμήλιο γλέντι στο κέντρο.

Εκεί βρήκαν και κατέσχεσαν 200 φυσίγγια και 29 κάλυκες. Ωστόσο η δικογραφία ως προς τις μπαλωθιές διαχωρίστηκε και ο ηλικιωμένος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο μόνο για την κατηγορία της κατοχής πυρομαχικών, δηλαδή για τα 200 φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του 75χρονου κ. Κωνσταντίνο Παπαμαστοράκη η αθώωση του εντολέα του ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι ο άνθρωπος από το 1993 αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την όρασή του.

Μάλιστα από το ένα μάτι έχει 100% αναπηρία και για τον λόγο αυτό λαμβάνει και σχετική αναπηρική σύνταξη. Ως εκ τούτου, ο άνθρωπος αυτός κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με φυσίγγια, πολύ δε περισσότερο με μπαλωθιές αλλά αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης άλλης δικογραφίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση