HomeHL-9Eπιδείνωση του καιρού στην Κρήτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Eπιδείνωση του καιρού στην Κρήτη μαζί με αφρικανική σκόνη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλάζουν τα δεδομένα του καιρού και στην Κρήτη με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την Κυριακή και τη Δευτέρα, το οποίο αφορά και την Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

image001_23

image002_14

image003_9

Σήμερα Κυριακή (08-03-2020)

Από το απόγευμα την κεντρική, βαθμιαία την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς τη Θράκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Αύριο Δευτέρα (09-03-2020)

α) Την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς μέχρι το απόγευμα τη Θράκη.

β) Τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι το απόγευμα.

γ) Αρχικά τη δυτική Κρήτη και βαθμιαία τα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και τις Κυκλάδες μέχρι τις βραδινές ώρες.

δ) Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Τι αναφέρει το Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα πελάγη της χώρας φτάνουν μέχρι και τα 8 Μποφόρ.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στους ιδιοκτήτες των ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών της περιοχής θα πρέπει να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα του Λιμεναρχείου προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

«Επίσκεψη» και της αφρικανικής σκόνης

Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται σήμερα και αύριο στη χώρα μας, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης με βάση το προγνωστικό μοντέλο WRF-CHEM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τη δημιουργία ισχυρών ανέμων νότιας διεύθυνσης.

https://www.youtube.com/watch?v=qQH43h2eVsI&feature=emb_logo

Το κύμα σκόνης αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων της σκόνης αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας 09/03.

Εν τω μεταξύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν στο Αιγαίο την Κυριακή 08/03. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυρότερες ριπές σημειώθηκαν στον Εύδηλο Ικαρίας, στα Σταυράκια Ηρακλείου στη Σαμοθράκη και στο Μόλυβο Λέσβου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως το πρωί της Κυριακής 08/03.

sta

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση