HomeΚΡΗΤΗΑξιολόγηση και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση

Αξιολόγηση και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) – επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις» εισηγείται από πλευράς της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση, που προωθεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει ένα νέο, αξιόπιστο και διαφανή τρόπο στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων με έμφαση στα «δυναμικά» χαρακτηριστικά των υποψηφίων, ενεργοποιώντας γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις.

Στο νέο σύστημα η διαδικασία προσδιορίζεται και οριοθετείται από την εκάστοτε κάθε φορά προκηρυσσόμενη θέση ευθύνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι έτσι τα τυπικά προσόντα δεν αποτιμούνται στο σύνολό τους και αδιακρίτως, αλλά συνδέονται με το προφίλ της εκάστοτε θέσης.

Επιπλέον, καταργούνται τα μόρια με την παραδοσιακή λογική της μοριοδότησης και του αθροίσματος των μορίων. Τα τυπικά «στατικά» προσόντα δεν μοριοδοτούνται – κατά συνέπεια δεν προσμετρώνται στη συγκριτική αποτίμηση των υποψηφίων. Οι προϋποθέσεις για την επιλογή σε κάθε θέση ευθύνης οριοθετούνται κατά τρόπο που να συνδυάζεται τόσο η απαιτούμενη συνολική υπηρεσία που θα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι όσο και η διοικητική εμπειρία που θα πρέπει να διαθέτουν (δηλ. άσκηση καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης ίδιου ή κατώτερου επιπέδου).

Η γραπτή εξέταση, αποτελεί το δεύτερο στάδιο επιλογής και καθορίζει τον τελικό αριθμό υποψηφίων. Το είδος και το περιεχόμενο της γραπτής εξέτασης προτείνονται από το ΑΣΕΠ στο εκάστοτε αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων ανάλογα με το επίπεδο και το αντικείμενο απασχόλησης της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης. Το στάδιο αυτό διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.

Τέλος, η δομημένη συνέντευξη αποτελεί το κορυφαίο στάδιο της διαδικασίας για όλα τα επίπεδα θέσης ευθύνης, είναι δομημένη σε ενότητες και διενεργείται από αρμόδιο Συμβούλιο Συνέντευξης Προϊσταμένων. Μέσω της δομημένης συνέντευξης δοκιμάζεται η καταλληλότητα του υποψηφίου για την εκάστοτε θέση εργασίας με βάση πάντοτε το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης και το ταίριασμα του προφίλ του εργαζομένου στις απαιτήσεις της θέσης αυτής (και όχι το αντίστροφο).

Αύριο Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 συνεχίζεται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την ακρόαση φορέων και την επόμενη Πέμπτη έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση