HomeΚΡΗΤΗΑναβίωση του Κλήδονα στις Μοίρες

Αναβίωση του Κλήδονα στις Μοίρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πλατεία Ομονοίας στις Μοίρες, γέμισε με κόσμο έπειτα από πολλά χρόνια, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Μοιρών και υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, διοργάνωσαν χθες το απόγευμα, την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα.

Πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων αρκετοί γονείς και πολλά παιδιά βρέθηκαν στην πλατεία, για να παρακολουθήσουν από κοντά ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Στην αρχή της βραδιάς, κορίτσια με παραδοσιακές ενδυμασίες κρατώντας ένα σταμνί πήγαν να μαζέψουν το «αμίλητο» νερό από τις βρύσες γύρω από την πλατεία. Στη συνέχεια έχοντας συνοδεία μουσικής έκαναν καντάδα στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, ωσότου να επιστρέψουν πάλι πίσω στην πλατεία. Εκεί από νωρίς είχαν στήσει ένα μεγάλο σωρό από μαγιάτικα στεφάνια στον οποίο έβαλαν φωτιά και τα μικρά παιδιά περνούσαν από πάνω, θέλοντας έτσι να ξορκίσουν το κακό.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μαντινάδες αφιερωμένες στον Κλήδονα και παραδοσιακά τραγούδια που έπαιξαν ο Λευτέρης Γεωργιλαδάκης-λύρα, ο Γιώργος Ροδουσάκης- λαούτο, ο Μανόλης Αλεγκάκης-λαούτο και ο Αντώνης Γεωργιλαδάκης ασκομαντούρα, ενώ τους συνόδεψαν στο χορό η σχολή χορού του Κωστή και Μαρίας Γεωργιλαδάκη. Η εκδήλωση έκλεισε με το άνοιγμα του Κλήδονα, όπου κάθε ένα από τα παιδιά πήγαινε να πάρει το αντικείμενο που είχε ρίξει στη στάμνα.

Η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στις Μοίρες, πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά και εντάσσεται στις δράσεις που σκοπό έχουν να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. Στην προσπάθεια αυτή, εκτός από τους διοργανωτές, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει  σε όλους όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση αυτή. Ιδιαίτερα στην Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μοιρών κ. Ζαχαρένια Πετράκη, καθώς και όλα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Μοιρών. Από τους εμπνευστές της βραδιάς ήταν επίσης οι κ. Βασιλάκη Μ., Μιχαλομανωλάκη Γ., Χαλκιαδάκη Β., από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σ. Μοιρών καθώς και οι εθελόντριες κ. Αλεξάκη Ε. και Λεμονάκη Ρ. που με πολύ κέφι και χαρά επιμελήθηκαν τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης με τη έμπρακτη συμμετοχή αρκετών γονέων.

KLHDONAS MOIRES (3) KLHDONAS MOIRES (2)

Διαφήμιση
Διαφήμιση