HomeΚΡΗΤΗΑναβιώνει το κλήδονα ο «Βραχόκηπος»

Αναβιώνει το κλήδονα ο «Βραχόκηπος»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

‘Τα μονοκοτυλήδονα/ και τα δικοτυλήδονα/ ανθίζανε στον κάμπο/ σου το ‘χαν πει στον κλήδονα/ και σμίξαμε φιλήδονα/ τα χείλη μας, Μαλάμω!’ Γ.Σεφέρης.

Λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, το έθιμο του κλήδονα, σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η αναφορά στην Πυθία είναι έκδηλη, ενώ η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου: κληδών ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ’ επέκταση το άκουσμα οιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Για μία ακόμα χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βραχόκηπος» στο Κοκκίνη Χάνι αναβιώνει το έθιμο του κλήδονα.

«Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και όσους άλλους θελήσουν να έρθουν σε μία βραδιά γεμάτη κέφι, μυσταγωγία και… προφητείας. Το μόνο που χρειάζεται να κρατάτε είναι το κέφι σας και τα στεφάνια σας για να μπορέσουμε να ανάψουμε μία μεγάλη φωτιά υμνώντας τα θεία», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Βραχόκηπου.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 20.30 στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλογου «Βραχόκηπος» στο Κοκκίνη Χάνι.

Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά το συγκρότημα του Μανόλη Αλεξάκη που αναμένεται να ξεσηκώσει όλους τους παρευρισκόμενους σε ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

POLITISTIKOS

Διαφήμιση
Διαφήμιση