HomeΚΡΗΤΗΑνυπόταχτη Κρήτη: Κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό

Ανυπόταχτη Κρήτη: Κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό

Σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινητοποιήσεις και πορείες για προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα διοργανώνουν τα μέλη της Ανυπόταχτης Κρήτης σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

Συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις θα γίνουν την Τρίτη 3-3 στο Ηράκλειο και την Πέμπτη 5-3 σε Ρέθυμνο και Χανιά αντίστοιχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται με τον πιο φανερό τρόπο η ρατσιστική και δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Η καταστολή που δέχονται οι πρόσφυγες στα σύνορα, τα οποία η κυβέρνηση δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως θα παραμείνουν κλειστά πάση θυσία, αποτελεί το αποκορύφωμα της βάρβαρης πολιτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η καταστολή αυτή κορυφώνεται στον Έβρο, όπου Ελλάδα και Τουρκία δουλεύουν μαζί ενάντια σε αυτή την «τρομακτική ασύμμετρη απειλή»: ανθρώπους που θέλουν να επιβιώσουν!

Με την αποστολή στρατού και αστυνομίας η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεση της να αντιμετωπίσει τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια σαν «επικίνδυνους εισβολείς» και να γίνει ένας αξιόπιστος δεσμοφύλακας της Ευρώπης-φρούριο. Ανοίγουν ακόμα και πυρ για να εκφοβίσουν τους πρόσφυγες ενώ πάνω απο την περιοχή πετούν ελικόπτερα και έχουν επιστρατευτεί μέχρι και οι δυνάμεις καταδρομών. Είδαμε κιόλας ότι όταν πρόκειται να επιβάλει το δόγμα «νόμος-τάξη-ασφάλεια» δεν διστάζει να στείλει ΜΑΤ για να ξυλοκοπήσουν νησιώτες και εργαζόμενους που αντιστέκονται στην πολιτικής της, αλλά και των Δήμων που ευθυγραμμίζονται με αυτήν. Η ρατσιστική πολιτική τροφοδοτεί άνοδο της ξενοφοβίας, της φασιστικής επιρροής και του ακροδεξιού παρακράτους, που έδρασε και το τελευταίο διάστημα στα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες, με πογκρόμ και επιθέσεις σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και αγωνιστές. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο για ένταση της εκμετάλλευσης και των ντόπιων, για κλίμα εχθρότητας ανάμεσα στην εργατική τάξη.

Φυσικά στον κυρίαρχο λόγο της κυβέρνησης, του αστικού πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ δεν καταδεικνύονται οι πραγματικοί υπαίτιοι που προκαλούν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με τις πολύχρονες επεμβάσεις τους στην Μέση Ανατολή, και ειδικότερα με τον πόλεμο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία, αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν πρός μια Ευρώπη που τους αντιμετωπίζει ως περιττό βάρος ή ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι αυτός ο «πολιτισμένος κόσμος της Δύσης» που καθώς ανταγωνίζεται για το μοίρασμα των πετρελαίων και των ενεργειακών δρόμων έχει μετατρέψει σε κολαστήρια ολόκληρες περιοχές στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελληνική και τούρκικη αστική τάξη αντιμάχονται για τη διεκδίκηση και οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο φιλοδοξώντας να αποκτήσουν αναβαθμισμένη θέση στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη με την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την έμπρακτη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στους άξονες πολέμου με τις πολυεθνικές και με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Στην πολιτική της κυβέρνησης στρατεύονται ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην κυβερνητική του θητεία ακολούθησε την Ειδομένη και την Μόρια και τώρα δεν λέει καμία κουβέντα για το δικαίωμα ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, ξεπλένει ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τις εγκληματικές τους ευθύνες και συντάσσεται με την όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και με την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο πλαίσιο ενεργεί και το καθεστώς Ερντογάν, που μαζί με όλους αυτούς που που δημιούργησαν τα 5 εκατ. πρόσφυγες τους χρησιμοποιούν με τον πιό κυνικό τρόπο σαν μέσο πίεσης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να πάρει περισσότερη χρηματοδότηση και υποστήριξη στην τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρίτη σε σειρά εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το άνοιγμα των συνόρων τα οποία η ΕΕ με την συμφωνία της με την Τουρκία κρατά κλειστά μετατρέποντας Ελλάδα και Τουρκία σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών στοιβάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό, καταδικάζοντας και τους κατοίκους σε υποβάθμιση της ζωής τους, όπως γίνεται στα νησιά της Λέσβου, της Χίου κ.α.

Να ακυρωθεί τώρα η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας!

Ανοιχτά σύνορα με την Τουρκία και προς τις χώρες της ΕΕ.
Μόνη λύση είναι να πάνε ελεύθερα οι πρόσφυγες σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν, να δοθεί σε όλους άσυλο και να καταργηθούν στην πράξη οι συμφωνίες του Δουβλίνου.
Είναι ανάγκη ο λαός της Κρήτης να αναγνωρίσει ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τους κατατρεγμένους που αναζητούν μια αξιοβίωτη ζωή ενώ χτυπιέται και ο ίδιος από τις πολιτικές που τους έφεραν σε αυτή την θέση. Κοινός εχθρός είναι η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή φυλακή των λαών, το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης τερματίζουμε την αντιπροσφυγική πολιτική και αντιπαλεύουμε τον εθνικιστικό και μιλιταριστικό παροξυσμό που και στην Κρήτη κάνει εκκλήσεις για συμμετοχή εθελοντών πλάι στον Ελληνικό στρατό για την αναχαίτιση των προσφύγων.

Αγωνιζόμαστε για ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής, υποστηρίζουμε τον αγώνα της νεολαίας, μέσα και έξω από το στρατό. Κανένας φαντάρος να μην συμμετάσχει στην μαζική δολοφονία.

Για το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες του πολέμου, της οικονομικής καταστροφής, και των αντιδραστικών καθεστώτων. Να γίνει υπόθεση της πάλης του, ο αγώνας για:

 Τερματισμός της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όχι στην κατάπτυστη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Κλείσιμο όλων των βάσεων.
 Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στη χώρα, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες και όχι για το κεφάλαιο. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, απεγκλωβισμό των προσφύγων.
 Καμιά διαχείριση χρημάτων από ΜΚΟ. Την ευθύνη αυτή έχουν Κυβέρνηση και Περιφέρειες οι οποίες να απαιτήσουν από την Διεθνή Κοινότητα να διατεθούν όσα χρήματα χρειάζονται για στέγαση, σίτιση, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, προστασία ιδιαίτερη των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών, για μόρφωση και δουλειά και γενικότερα για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, όπως εδώ και χρόνια γίνεται στην Κρήτη για όλους τους 1200 πρόσφυγες που έχουν φτάσει εκεί κυρίως από Μόρια. Οχι στην καταστολή, στον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκεντρωσης, στην αστυνόμευση, στην στρατιωτική αντιμετώπιση της εισόδου. Όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής των προσφύγων σε θάλασσα και στεριά που θα προκαλέσουν πλήθος νεκρών.
 Όχι στη δαιμονοποίηση των καταλήψεων στέγης για τους πρόσφυγες και των δομών αλληλεγγύης. Να διατεθούν και τα χιλιάδες κλειστά και χωρίς ιδιοκτήτη ακίνητα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των άστεγων και των προσφύγων.
 Ελεύθερη πρόσβαση όλων των προσφύγων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τάζει υπηκοότητα και χρυσή βίζα στα κοράκια που αρπάζουν γη και περιουσίες και να αρνείται τα στοιχειώδη στους κολασμένους αυτής της γης.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη καλεί το λαό της Κρήτης να στηρίξει στην παραπάνω κατεύθυνση τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Τρίτη 3-3 στο Ηράκλειο και την Πέμπτη 5-3 σε Ρέθυμνο και Χανιά αντίστοιχα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση