HomeΕΛΛΑΔΑΔένδιας: Η Τουρκία παροτρύνει τους μετανάστες να κινηθούν στα ελληνικά σύνορα

Δένδιας: Η Τουρκία παροτρύνει τους μετανάστες να κινηθούν στα ελληνικά σύνορα

«Η Άγκυρα παραβιάζει ανερυθρίαστα την κοινή δήλωση με την ΕΕ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κυνική και επιθετική εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας από την πλευρά της Τουρκίας, κατήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη ιδιαίτερη σημασία της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης» και αποσαφήνισε: «Προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης, απάνθρωπης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης. Αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση πρωτοφανών διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος».

«Η Άγκυρα διευκολύνει χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους»

Περαιτέρω σημείωσε, ότι παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού του ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η ‘Αγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας.

«Μία ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη» όπως είπε, «μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, όπως η κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Αναφερόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της προσεχούς Παρασκευής, είπε πως θα συζητηθεί η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, εξηγώντας ότι έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά μεγάλο αριθμό ομολόγων του, καθώς και τους πρεσβευτές της ΕΕ και των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση