HomeHL-GreeceΕβρος: Νέα δύσκολη νύχτα με χιλιάδες συγκεντρωμένους μετανάστες

Εβρος: Νέα δύσκολη νύχτα με χιλιάδες συγκεντρωμένους μετανάστες

Επί ποδός στρατός και ΕΛ.ΑΣ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, προσπαθώντας να περάσουν στην ελληνική πλευρά, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 4.000. Η χθεσινή νύχτα στο τελωνείο των Καστανιών, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς, κατά διαστήματα, οι μετανάστες έκαναν προσπάθειες για να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό.

Το σημείο μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες, φλεγόμενα ξύλα στους Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίο έκαναν ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο οι  αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις, ενώ άλλες 66 έγιναν την Παρασκευή.

Πολλοί επίσης, προσπαθούν να κόψουν τα συρμάτινα πλέγματα του φράχτη, είτε μόνοι τους, είτε με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρουν τους μετανάστες στο σημείο με λεωφορεία, ενώ τους εφοδιάζουν και με δακρυγόνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως Τούρκος διακινητής, κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εβρος: Αυξάνονται οι ελληνικές δυνάμεις στο σημείο

Από την ελληνική πλευρά, έχει γίνει γνωστό, ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που συγκεντρώνονται στον Έβρο, τόσο αυξάνονται και οι ελληνικές δυνάμεις, όπως οχήματα του στρατού και της αστυνομίας, που κατευθύνονται στο σημείο.

Καθώς οι συγκρούσεις στα σύνορα, συνεχίζονται ο στρατός και η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Συγκεκριμένα, κατευθύνονται στον Έβρο 1.000 στρατιώτες, ενώ με C-130 μεταφέρονται από την Αθήνα και 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχουν στοιχεία πως οι τουρκικές αρχές έχουν ανοίξει τις τελευταίες ώρες κλειστά κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και τους μεταφέρουν στα σύνορα με την Ελλάδα.

ΔΟΜ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση