HomeHL-WorldIστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν: Αποχωρούν τα στρατεύματα μετά από 18ετή πόλεμο

Iστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν: Αποχωρούν τα στρατεύματα μετά από 18ετή πόλεμο

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν υπέγραψαν τη συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στην Ντόχα του Κατάρ.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ηγέτες των Ταλιμπάν παρέστησαν στην τελετή υπογραφής στη Ντόχα στο Κατάρ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πρόκειται να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη στη Ντόχα, οι μαχητές συμφώνησαν επίσης να μην επιτρέψουν στην Αλ Κάιντα ή σε οποιαδήποτε άλλη εξτρεμιστική ομάδα να δραστηριοποιηθεί στις περιοχές που ελέγχουν.

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον διαπραγματευτή Ζαλμάι Χαλιλζάντ και εκείνη των Ταλιμπάν, επικεφαλής της οποίας είναι ο πολιτικός ηγέτης των ανταρτών Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασαν για την τελετή της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας τους, στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Χαλιλζάντ και ο Μπαράνταρ θα υπέγραφαν το κείμενο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τη διεξαγωγή απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της χώρας.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Καμπούλ όπου βρίσκεται, με την ευκαιρία της υπογραφής αυτού του κειμένου, σήμερα.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο «να προσαρμόσει, να μειώσει» την παρουσία του στο Αφγανιστάν αφού υπογραφεί η συμφωνία. Ωστόσο προειδοποίησε ότι αν οι συνθήκες επί του εδάφους επιδεινωθούν «μπορούμε να αυξήσουμε και πάλι την παρουσία μας». Η ειρήνη θα είναι δύσκολη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν πισωγυρίσματα και αντιπερισπασμούς, τόνισε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση