HomeHL-TOPΎποπτο κρούσμα κορωνοϊόύ: Σήμερα γνωστά τα αποτελέσματα του δείγματος για τον 25χρονο

Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊόύ: Σήμερα γνωστά τα αποτελέσματα του δείγματος για τον 25χρονο

Σε επαγρύπνηση οι Αρχές στην Κρήτη- Συνιστάται ψυχραιμία και εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα το μεσημέρι θα είναι γνωστά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο cretapost η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη , τα αποτελέσματα του δείγματος, το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν ο 25χρονος από τα Χανιά – ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία- τελικά νοσεί από τον κορωνοϊό.

Ο νεαρός άνδρας έφτασε στο νοσοκομείο Χανίων, χθες το πρωί, με συμπτώματα κορωνοϊού. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ οι διασώστες που τον μετέφεραν στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου, ήταν ντυμένοι με άσπρες στολές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

lena1
(Η κ.Μπορμπουδάκη)

Σε περίπτωση πάντως, που νοσεί από τον ιό, θα εξεταστούν και τα άτομα του περιβάλλοντος του.

Την ίδια στιγμή η κ. Μπορμπουδάκη επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας, καθώς η Κρήτη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα. «Έχει γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τηρείται το πρωτόκολλο και τα σχέδια ετοιμότητας».

 

 

loympoynis
(O κ. Λουμπούνης)

Χρήσιμες συμβουλές από τον γιατρό Μανώλη Λουμπούνη

Εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές έδωσε και ο γιατρός και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Μανόλης Λουμπούνης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως χαρακτηρσιτικά αναφέρει:

Με λίγα λόγια:
1) Είμαι υγιής, κυκλοφορώ ελεύθερα. Προσέχω να έχω πάντα καθαρά χέρια, δεν πιάνω το πρόσωπό μου, αποφεύγω τους πάσχοντες. Δεν φοράω μάσκα.

2) Έχω πυρετό και συμπτώματα ίδια με της γρίπης; Μένω σπίτι μέχρι να γίνω καλά γιατί μπορεί ( το πιο πιθανό ) απλά να έχω γρίπη.

3) Έχω πυρετό και συμπτώματα ίδια με της γρίπης αλλά έχω βήχα , δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό αλλά δεν έχω πάει Ιταλία ή Κίνα πρόσφατα; Πιθανότατα έχω επιπλοκές από την γρίπη. Μιλάω με τον γιατρό μου για να με βοηθήσει με φαρμακευτική αγωγή . Αν κυκλοφορήσω, καλό θα ήταν να φορέσω απλή μάσκα να μην κολλήσω τους οικείους ή τους συνεπιβάτες μου.

4) Αν έχω τα παραπάνω και έχω ταξιδέψει σε προορισμούς που υπάρχει εξάπλωση κορωνοϊού (Κίνα και Βόρεια Ιταλία πρός το παρόν), ενημερώνω τον γιατρό μου , αυτός τον ΕΟΔΥ και κανονίζω την μετακίνησή μου σε Νοσοκομείο ή άλλη δομή αναφοράς. Φοράω μάσκα , αποφεύγω μέσα μαζικής μεταφοράς, εφαρμόζω κανόνες υγιεινής που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να εφαρμόσω για να προστατεύσω τους οικείους μου και τους συνανθρώπους μου.

Δεν χρειάζεται πανικός και βασικός στόχος πέρα από το να γίνω καλά είναι η προστασία των γύρω μου«.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης, με ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε:

 

kteniadakis
Ο κ. Κτενιαδάκης

«Για πρώτη φορά υπάρχει μια και μόνη αρχή που απαντά σε γιατρούς, ταξιδιώτες, ασθενεις, δημοσιογράφους και ΟΛΟΥΣ. Λέγεται ΕΟΔΥ.2105212000. ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Όπως κάθε γρίπη έχει φυσικά επικινδυνότητα, αλλά λιγότερο από την γρίπη που ήδη εξελίσσεται. Ξαναλέω : ΚΑΘΕ ΑΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ!»

 

 

Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης για τον κορωνοϊό

Η Περιφερεια Κρήτης παράλληλα εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2, που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

H λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πνευμονία.

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία στο 85%, είναι ήπια, (υποχωρεί σε 7-10 ημέρες με συντηρητικά μέσα και παραμονή στο σπίτι) και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

afisa-kanones-ygiinis

Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

• Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

• Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

• Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

• Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ.: 2105212054) και παραμένουμε σπίτι.

• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

• Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

• Σε δραστηριότητες εξωτερικών χώρων, δεν συνιστάται η χρήση μάσκας από υγιείς. Η ατομική μάσκα είναι για χρήση ΜΟΝΟ από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε ειδικές περιπτώσεις.

• Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και οι Δ/σεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα και σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ωστόσο συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση