HomeHL-9Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολονύχτια «μάχη» για να κρατήσουν τους εκατοντάδες μετανάστες, που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα του Έβρου, από την τουρκική πλευρά, μακριά από το ελληνικό έδαφος, δίνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στις Καστανιές.

Ο πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο για το Σάββατο ταξίδι του σε Σάμο, Λέσβο και Χίο, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νησιωτών. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

mmm

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προσφυγικό, ανέβασαν «κόκκινο συναγερμό» στα σώματα ασφαλείας. Στρατός, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, έχοντας σαφείς εντολές: « Δεν θα περάσει κανείς».

kastanies-2

Ένταση και δακρυγόνα ξανά στον Εβρο: Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα

Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν νέα επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.

Όπως μεταδίδει στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και ώρες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχτεί καμία παράνομη είσοδο στη χώρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις συνεχώς μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας, με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να ανακόψουν τις προσπάθειες διέλευσης.

evros-exo

Σύμφωνα με την DW η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Ετσι, πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας καθώς 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο πρωθυπουργός, διεθνοποίησε επίσης το πρόβλημα καθώς επικοινώνησε με τους ηγέτες της ΕΕ. Συνομίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρέδρο Εμανουέλ Μακρόν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

 

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εξήγησε τις ενέργειες της κυβέρνησής του, φέρεται να διεμήνυσε στους ηγέτες ότι «θα θωρακίσω τα σύνορά μου με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί παράνομες εισόδους στην χώρα.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», έγραψε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Greek soldiers open a border gate for a military vehicle in Kastanies village at the Greek-Turkish border, Friday, Feb. 28, 2020. Hundreds of refugees and migrants in Turkey have begun heading for the country's land and sea borders with Greece, buoyed by Turkish officials' statements indicating they will not be hindered from crossing the frontier to head into Europe. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Τούρκοι στρατιώτες συνοδεύουν μετανάστες στον Εβρο

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η Τουρκία στήνει στα σύνορα τη δική της Ειδομένη, καθώς βάζει δωρεάν πούλμαν από την Αδριανούπολη, αγροτικά οχήματα αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταβούν στα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Αυτόπτης μάρτυρας έστειλε στο iefimerida.gr φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται Τούρκοι στρατιώτες να συνοδεύουν μετανάστες στα σύνορα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία κάνει προπαγάνδα και από την τηλεόραση ότι οι μετανάστες μπορούν να πάνε στην Ελλάδα και από τα νησιά.

H ανταποκρίτρια αραβικού καναλιού αναφέρει σε ανάρτησή της: «Αν είσαι μετανάστης στην Τουρκία, αυτό βλέπεις όλη την ημέρα στην τηλεόραση. Ζωντανή κάλυψη με ξεκάθαρο μήνυμα, ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά για να πας στην Ευρώπη».

mmm2

 

Μικρές ομάδες βρήκαν τρόπο να περάσουν κρυφά

Μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στον Έβρο,στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, βρήκαν τρόπο να περάσουν απαρατηρήτοι και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με το www.thrakinea.gr, μία από της ομάδες των ατόμων οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου κατάφερε αλλά εντοπίστηκε μέσα στο χωριό των Καστανεών.

Άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία τα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία.Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου, προκαλώντας έκπληξη στους οδηγούς που περνούσαν από το σημείο.

iefimerida.grprotothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση