HomeHL-9Είναι έτοιμη η Κρήτη για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού;

Είναι έτοιμη η Κρήτη για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού;

Τι αναφέρουν στο cretapost οι διοικητές της 7ης ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κορωνοϊός έφτασε για τα καλά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην γείτονα χώρα μας, την Ιταλία, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Κάθε μέρα οι νεκροί στην Ιταλία αυξάνονται ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πλέον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ορατό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένα κρούσμα και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, χθες ένα ύποπτο κρούσμα παρουσιάστηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα ένας 40χρονος άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και έφερε τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα αν η Κρήτη είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει ένα πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Το cretapost ήρθε σε επικοινωνία με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη αλλά και τον διοικητή του ΕΚΑΒ, Ανέστη Κιούλπαλη.

Σε ετοιμότητα η Κρήτη, λέει η κ. Μπορμπουδάκη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Κρήτη, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη η οποία τόνισε πως συνεχώς γίνονται εκπαιδεύσεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό υπογραμμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει μία επιδημία ή και πανδημία.

«Υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε κρούσμα κορωνοϊού. Επειδή θέλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα λειτουργούμε βάση του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Στην Κρήτη γίνονται συνέχεια εκπαιδεύσεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2009 με την πανδημία της γρίπης», τόνισε σχετικά η κ. Μπορμπουδάκη επαναλαμβάνοντας πως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το νοσοκομείο Χανίων έχουν οριστεί ως τα νοσοκομεία αντιμετώπισης κρούσματος κορωνοϊού στην Κρήτη.

Τι συμβαίνει με τον εξοπλισμό

Είναι γνωστό πως για την αντιμετώπιση ενός κρούσματος κορωνοϊού απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη «το σημαντικό είναι πως έχουμε και σε εξοπλισμό και σε υγειονομικό υλικό κάλυψη. Μάλιστα, έχουμε πει και στους τομεάρχες στην πρωτοβάθμια υγεία πως αν χρειάζονται κάτι συμπληρωματικό να μας το ζητήσουν κι εμείς ως υγειονομική περιφέρεια θα το αποκτήσουμε για να το παραλάβουν», επεσήμανε σχετικά στο cretapost η κ. Μπορμπουδάκη.

Την ίδια ώρα στο ΕΚΑΒ τα πράγματα είναι διαφορετικά ως προς τον εξοπλισμό. Έχουν γίνει οι απαραίτητες παραγγελίες ωστόσο έχουν εξοπλιστεί δύο ασθενοφόρα.

«Δεν έχει έρθει το σύνολο αυτών που έχουμε παραγγείλει καθώς γίνεται μέσω διαδικασίας που απαιτείται κάποιος χρόνος. Δεν μιλάμε για διαγωνισμό ακριβώς αλλά οι παραγγελίες γίνονται μέσω μίας πλατφόρμας στη Διαύγεια που την χειρίζονται τα κεντρικά του ΕΚΑΒ. Εμείς ζητάμε από την κεντρική υπηρεσία αυτά που χρειαζόμαστε. Σε πρώτη φάση αυτό που θέλαμε έγινε. Έχουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για το Ηράκλειο κι ένα για τα Χανιά που είναι τα δύο νοσοκομεία αναφοράς. Ετοιμαζόμαστε για τα υπόλοιπα», υπογράμμισε σχετικά στο cretapost, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, Ανέστης Κιούλπαλης.

Σε συνεχή εκπαίδευση και το ΕΚΑΒ

Συνεχώς επανεκπαιδεύονται και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ενώ την Τετάρτη, όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, θα γίνει και μία άσκηση ετοιμότητας.

«Έχουν προηγηθεί μαθήματα επανεκπαίδευσης του προσωπικού και συνεχώς γίνονται για τα μέτρα προστασίας που είναι πολύ συγκεκριμένα. Προς το παρόν – και ευτυχώς – δεν έχουμε κάποιο πραγματικό γεγονός. Προετοιμαζόμαστε όμως για την περίπτωση που θα εμφανιστεί», ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός πιθανού κρούσματος που έρθει μέσω πτήσης

Ένα πιθανό σενάριο είναι να εμφανιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

«Αν ένα περιστατικό έρθει μέσω πτήσης τότε θα αντιμετωπιστεί στο ιατρείο που υπάρχει στο αεροδρόμιο και μετά θα γίνει η διακομιδή του από το ΕΚΑΒ με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μόλις φτάσει στο νοσοκομείο οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι επαγγελματίες υγείας ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ορίζεται από το σχέδιο δράσης», περιέγραψε η κ. Μπορμπουδάκη.

Νέος ιός που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί – Η σύγκρισή του με τον ιό της γρίπης

Ένας νέος ιός είναι ο κορωνοϊός που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΑΒ, Ανέστη Κιούλπαλη είναι – μέχρι στιγμής – πιο ήπιος από τον ιό της γρίπης.

«Ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός. Μία μετάλλαξη βασικά ιού και το θέμα είναι πως δεν υπάρχει ακόμα ανοσία. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσήσει με τον ιό κι έχουν αποκτήσει κάποια ανοσία καθώς έτσι θα μπορούσε να μπλοκαριστεί μία πανδημία. Τουλάχιστον, μέχρι και τα τελευταία δεδομένα, ο ιός της γρίπης που εμφανίστηκε το 2009 ήταν σαφώς πιο θανατηφόρος και σε πιο βαριά μορφή. Ο κορωνοϊός – δεν ξέρουμε βέβαια πως θα εξελιχθεί – αλλά μέχρι στιγμής όσοι μολύνονται είναι σε ήπια μορφή. Αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι υπερήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κιούλπαλης ενώ παράλληλα ανέφερε πως «βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία και αν εκεί πάει σε πανδημία τότε θα υπάρχει πρόβλημα στην Ευρώπη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση