HomeHL1-WorldΔεύτερος φονικός σεισμός σε έναν μήνα στην Τουρκία

Δεύτερος φονικός σεισμός σε έναν μήνα στην Τουρκία

9 νεκροί, 73 τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08.53 τοπική ώρα και είχε εστιακό βάθος 5,2 χιλιόμετρα. Οι αρχές ανέφεραν πως μια σειρά από μετασεισμοί που φτάνουν ως και τα 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον κύριο σεισμό.

Από τον σεισμό τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε χωριά και πόλεις στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 37 Τούρκοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Turkey Earthquake

Απεγκλωβίστηκαν όσοι βρίσκονταν στα συντρίμμια του σεισμού

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε. Ειδικές ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών στην Τουρκία βρίσκονται ήδη στα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν.

Ως νωρίς το απόγευμα, οι Αρχές δήλωναν πως έχουν απεγκλωβιστεί και είναι καλά στην υγεία τους όλοι οι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα σπιτιών που έπεσαν από τον σεισμό.

Ωστόσο, οι Αρχές στην Τουρκία συνιστούν στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τον σεισμό να μην επιστρέψουν ακόμη σε αυτά, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στατικότητας από τους ειδικούς. Ορισμένα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ίσως κριθούν ακατάλληλα.

Ήδη έχουν σταλεί 25 ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο για τις πρώτες βοήθειες στα χωριά της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία. Οι δυνάμεις της Τουρκίας έχουν στήσει 144 σκηνές για τις οικογένειες που έμειναν χωρίς σπίτι από τον σεισμό στην περιοχή.

Turkey Earthquake

Ο σεισμός έπληξε και το Ιράν -36 τραυματίες

Ο σεισμός όμως έπληξε και χωριά στο γειτονικό Ιράν, στην ορεινή περιοχή Κοτούρ που συνορεύει με την Τουρκία. Οι ιρανικές Αρχές ανέφεραν πως 43 χωριά επλήγησαν από το σεισμό, ενώ από τον εγκέλαδο τραυματίστηκαν 36 Ιρανοί πολίτες.

Στις αρχές του Φλεβάρη μια φονική κατολίσθηση στην ίδια επαρχία της Τουρκία, την Βαν, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι. Μια δεύτερη κατολίσθηση προκάλεσε τον θάνατο 36 ακόμη ατόμων στις 4 Φλεβάρη, ανάμεσα στους οποίους και μέλη των ομάδων διάσωσης που βρίσκονταν στο σημείο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Δεύτερος φονικός σεισμός σε έναν μήνα στην Τουρκία

Στις 24 Ιανουαρίου, ένας ακόμη ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την επαρχία Ελαζίκ, στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο σε 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας συνολικά άλλους 1.600 πολίτες. Από τον σεισμό κατέρρευσαν δεκάδες κτίρια, με την τουρκική επαρχία να πασχίζει ως σήμερα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

seismos-toyrkia

Λέκκας: Απόρροια του μεγάλου σεισμού του Ιανουρίου ο σημερινός εγκέλαδος

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν σχολίασε, μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Σεισμός στην Τουρκία: Συλλυπητήρια από το Υπουργείο Εξωτερικών

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στην Τουρκία και το Ιράν που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό» αναφέρει σε ανάρτησή του το ΥΠΕΞ. Με μήνυμά του στα αγγλικά και στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό, ενώ έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση