HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣυμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την προστασία αρχαιοτήτων

Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την προστασία αρχαιοτήτων

Από την παράνομη διακίνησή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνησή τους και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υπουργού Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Dr Khaled Ahmed El-Enany της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών», δήλωσε η κ. Μενδώνη στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. «Επίσης, συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη μουσειακή πολιτική. Όπως γνωρίζετε η Αίγυπτος μέσα στο 2020 θα εγκαινιάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείου του Καΐρου, ένα έργο που ήδη έχει προκαλέσει εξαιρετικά θετικά σχόλια. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία, με αφορμή τη συζήτηση για το μουσείο, να μιλήσουμε για θέματα μουσειακής πολιτικής και πώς μπορούν οι δυο χώρες να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, όπως επίσης μας απασχόλησαν τα θέματα έρευνας εναλίων αρχαιοτήτων και της αντίστοιχης προστασίας τους πάλι από την κλοπή και την παράνομη διακίνηση», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, η οποία ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο υπουργό για «τη συνεργασία και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς όλα τα θέματα που απασχολούν τις αρχαιότητες των δυο χωρών».

«Συμφωνήσαμε να καταδικάσουμε την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων και την ανάγκη επιστροφής όλων των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας για να επανακτήσει η Ελλάδα όλα τα μνημεία τα οποία έχουν αφαιρεθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ahmed El-Enany, ο οποίος εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται να βρίσκεται σήμερα εδώ, «στο αδελφό ελληνικό κράτος με την απέραντη ιστορία», κατόπιν πρόσκλησης της υπουργού Πολιτισμού. «Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί διαφόρων χωρών με ιστορικό παρελθόν και οι οποίες υποφέρουν από την παράνομη εμπορία των αρχαιοτήτων τους», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της Αιγύπτου στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και στις κινήσεις της χώρας του προς τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν αιγυπτιακές αρχαιότητες, ο κ. Ahmed El-Enany ανέφερε: «Εμείς ανακτούμε τακτικά από διάφορες χώρες πολλές από τις αρχαιότητές μας, μερικές από τις οποίες είχαν βγει από τη χώρα παράνομα. Κάποιες από τις αρχαιότητες ανακτούνται δια της διπλωματικής οδού, κάποιες άλλες με δικαστικές αποφάσεις, μερικές, δε, από την έντιμη διάθεση ορισμένων κύκλων που αποφασίζουν ότι το σωστό είναι να επιστραφούν αυτά τα μνημεία στην κοιτίδα από την οποία προήλθαν. Γι’ αυτό η συνεργασία και η αλληλεγγύη των χωρών που υφίστανται αυτό το πρόβλημα είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

«Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Ahmed El-Enany, «υπάρχουν νόμοι σε ορισμένες χώρες που δεν καταδικάζουν αυτές τις πράξεις και υπάρχουν νόμοι σε άλλες χώρες όπου ενθαρρύνεται η εμπορία αρχαιοτήτων. Και μερικές οργανώσεις προβαίνουν σε δημοπρασίες χωρίς να παρουσιάζουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά προέλευσης αυτών των μνημείων. Για να πάνε αυτά τα πολύ σπουδαία μνημεία στα παλάτια ορισμένων και να στερήσουμε τις νέες γενιές και τον κόσμο από το να τα γνωρίσουν και να μάθουν την ιστορία μας. Δυστυχώς είδαμε ορισμένα μουσεία σε ορισμένες χώρες να προβαίνουν σε πώληση πολλών αρχαιοτήτων και μνημείων μας. Εμείς στην Αίγυπτο παίρνουμε μέτρα για μη συνεργασία και διακοπή της συνεργασίας με τέτοιου είδους μουσεία. Η θέση κάθε αρχαίου μνημείου είναι στη μητέρα πατρίδα του. Εκτός κι αν έχει βγει κάτω από ένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο και με συγκεκριμένους όρους και θα επιστραφεί εκ νέου. Γι’ αυτό έχουμε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά για την απόλυτη ανάγκη επιστροφής όλων των κλεμμένων μνημείων στην πατρίδα από την οποία εκλάπησαν», κατέληξε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου, που αναχωρεί αύριο, θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση