HomeHL-9Προανακριτική Novartis: Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Προανακριτική Novartis: Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

Θα καταθέσει στην Προανακριτική στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε αυτοβούλως, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής και να καταθέσει στα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής, υπό τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Αρειος Πάγος.

Έπειτα από συνεννόηση του τμήματος προστασίας μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής και του προεδρείου της Προανακριτικής, αποφασίστηκε η εξέταση να μην γίνει σήμερα, Παρασκευή, αλλά την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το μεσημέρι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξέταση θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στην επιστολή του.

Άρειος Πάγος: Όπως θέλουν να καταθέσουν «Σαράφης» και «Κελέση»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα την σκευωρία της Novartis, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 κοινή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Όπως είναι γνωστό, προχθές, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αντιπροσωπεία των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από τον πρόεδρο της Γιάννη Μπούγα και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση) κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Παράλληλα, η προανακριτική επιτροπή ζητεί να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ακόμη, η προανακριτική επιτροπή ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Η αντίδραση της Προανακριτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση από την πλειοψηφία της Προανακριτικής της Βουλής αναφέρει ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, από πλευράς Προανακριτικής, «δεν υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τον Αρειο Πάγο» και τονίζουν: «Για εμάς το σημαντικό είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες, καθώς θεωρούμε πιο κρίσιμες τις απαντήσεις τους».

Πιθανότερο σενάριο για την Προανακριτική -το οποίο και επιβεβαιώθηκε, μετά την εμφάνιση «Σαράφη»- είναι να αποσύρει το αίτημα για δια ζώσης εξέταση και να προχωρήσει σε κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση