HomeHL-9Περισσότερα χρήματα για προσφυγικό-κοινωνική συνοχή ζητάει ο Μητσοτάκης

Περισσότερα χρήματα για προσφυγικό-κοινωνική συνοχή ζητάει ο Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο Κορυφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε πολύ σύντομα στην πρώτη ημέρα των εργασιών της η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δείχνει την δυσκολία του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί για τα κονδύλια της περιόδου 2021-2027.

Οι ηγέτες των 27 κρατών θα συναντηθούν εκ νέου στις 11 σήμερα το πρωί σε μια νέα προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ύστερα από τις κατ ιδίαν επαφές που είχε χθες μαζί τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυξημένα τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα
Τα χρήματα που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ωστόσο δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη με την αρχική πρόταση που κατατέθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση που έκανε χθες στάθηκε ιδιαίτερα στην Πολιτική Συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική τονίζοντας την σημασία που έχουν για αρκετές χώρες ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών και να ενισχυθούν η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Η θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός είναι ότι η δεκαετής κρίση που έζησε η χώρα είχε μεγάλες επιπτώσεις που τα κονδύλια, αν και αυξημένα, δεν επαρκούν για να τις καλύψουν. Τα κονδύλια για την κοινωνική συνοχή θεωρούνται κρίσιμα για την κάλυψη του χαμένου εδάφους και ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση που είναι απαραίτητη. Στόχος της κυβέρνησης, όσον αφορά την ΚΑΠ, είναι να διαφυλαχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών. Πρόκειται για χρήματα που κατευθύνονται απευθείας στην ελληνική οικονομία, ενισχύουν τον αγροτικό κόσμο και είναι άκρως σημαντικά για τον πρωτογενή τομέα.

Έμφαση στα κονδύλια για το προσφυγικό

Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα κονδύλια για το προσφυγικό. Οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό είναι λάθος, διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε μία Ευρώπη η οποία να προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές τόσο για την πρόταση του κ. Μισέλ, όσο και για την στάση αρκετών εταίρων.

«Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να υπάρχουν προβλέψεις, ώστε χώρες που δεν συμμετέχουν στις κοινές συμφωνίες της Ένωσης για το προσφυγικό, να έχουν «πέναλτι» στη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων, ως ένας είδος πίεσης για την στάση που τηρούν στην υποδοχή προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», είναι το μήνυμα που επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προς τους άλλους ηγέτες, καθώς οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η απόσταση που τις χωρίζει υπερβαίνει τα 200 δις ευρώ.

«Την στιγμή που όλοι μιλούν για περισσότερη Ευρώπη θα πρέπει αυτό να αποτυπωθεί στην πράξη μέσω των πολιτικών που θα εφαρμόσει και των χρημάτων που θα διατεθούν για την στήριξη αυτών των πολιτικών», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει αν υπάρχει περιθώριο προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών για την επίτευξη του απαραίτητου συμβιβασμού ή θα χρειαστεί νέα Σύνοδος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση