HomeHL-Economy1,3 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει το παρεμπόριο στην ελληνική οικονομία

1,3 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει το παρεμπόριο στην ελληνική οικονομία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμη και συμπληρώματα διατροφής, αγνώστου ταυτότητος, προελεύσεως και το κυριότερο αμφιβόλου ποιότητος και ασφαλείας, εντόπισαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αρμόδιες υπηρεσίες στην υπαίθρια αγορά του Βοτανικού, στη μεγαλύτερη επιχείρηση πάταξης του παρεμπορίου που έχει γίνει έως τώρα. Οι 54 τόνοι διαφόρων ειδών που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εκεί είναι βεβαίως ένα πολύ μικρό μέρος του προβλήματος, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το συνολικό ετήσιο κόστος στην ελληνική οικονομία από τη δράση των κυκλωμάτων του παρεμπορίου υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος από τη διακίνηση και εμπορία παράνομων καυσίμων, ποτών και προϊόντων καπνού, ενώ εκτιμάται ότι προκαλεί απώλεια περίπου 25.000 θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του παρεμπορίου ανακοινώθηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόσο ο απολογισμός των τελευταίων μηνών, όσο και οι επόμενες δράσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου, βασικοί στόχοι του οποίου θα είναι η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών και η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.

Σημεία ελέγχου

Πολύ πιο άμεση είναι η εγκατάσταση επιπλέον σημείων ελέγχου κυρίως σε οδικούς άξονες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στις κάθετες οδούς της Εγνατίας, καθώς αρκετά προϊόντα-μαϊμού που προορίζονται για το παρεμπόριο εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα τοποθετηθεί μόνιμο σημείο ελέγχου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία, κοντά στον συνοριακό σταθμό, ενώ το ίδιο προγραμματίζεται για την πύλη της Εξοχής στον νομό Δράμας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Σταμπουλίδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, από τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 197% (από 3.052 σε 9.053), οι παραβάσεις κατά 147% (από 542 σε 1.338), το ύψος των προστίμων κατά 116% (από 390.584 ευρώ σε 842.700 ευρώ) και ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 653% (από 17.912 σε 134.782).

Ερωτηθείς δε σχετικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν γίνει έλεγχοι και σε 23 ηλεκτρονικά καταστήματα.

Τι κατάσχεσαν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της «εφόδου» των ελεγκτών του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), η οποία έγινε την Κυριακή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων, 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, 1.350 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής), 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών και 60 τεμάχια συσκευασίας καπνού.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.200 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας, συνελήφθησαν 15 άτομα για πώληση βιομηχανικών ειδών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και βεβαιώθηκαν από την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 234 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατάληψη οδοστρώματος.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση