HomeHL1-Culture«Παράθυρο» για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανοίγει το Brexit

«Παράθυρο» για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανοίγει το Brexit

Η θέση της Ελλάδας για την επιστροφή τους είναι γνωστή και πάγια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Παράθυρο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να ανοίγει το Brexit, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν μετατραπεί σε διαπραγματευτικό χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες που γίνονται με την Βρετανία στο πλαίσιο του Brexit.

Στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία, η οποία δεν έχει έως τώρα οριστικοποιηθεί, συμπεριλαμβάνεται μία παράγραφος που αφορά στην κλοπή των πολιτιστικών αντικειμένων, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στην κλοπή πολιτιστικών προϊόντων, τα οποία έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους.

Το Bloomberg, σύμφωνα με αξιωματούχο, υποστηρίζει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και δεν αφορά συγκεκριμένα στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η θέση της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστή και πάγια.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση