HomeHL-WorldΠορτογαλία: Διχάζει νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της ευθανασίας

Πορτογαλία: Διχάζει νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της ευθανασίας

Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ιατρικός Σύλλογος στην Πορτογαλία τάχθηκε ενάντια στις προτάσεις του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση της ευθανασίας, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη, στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Στην ουσία, ο Ιατρικός Σύλλογος τάσσεται στο πλευρό των πολέμιων του νόμου με προεξάρχουσα την Καθολική Εκκλησία. «Δεν είμαστε σύμφωνοι διότι αυτό αντίκειται στην ιατρική πρακτική και παραβιάζει τους κώδικες δεοντολογίας του Ιατρικού Συλλόγου. Οι γιατροί μαθαίνουν να φροντίζουν τους ασθενείς τους και να τους σώζουν τη ζωή. Δεν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διαδικασίες που οδηγούν στον θάνατό τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμαράες χθες το βράδυ.

Διχασμένοι οι βουλευτές για το θέμα της ευθανασίας στην Πορτογαλία

Το Κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη θα εξετάσει πέντε κείμενα νομοσχεδίων για την ευθανασία, με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει καταθέσει το ένα εξ αυτών.

Τον Μάιο του 2018 το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει με μικρή πλειοψηφία πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και η τύχη του νέου νομοσχεδίου είναι άδηλη και στην παρούσα συζήτηση, καθώς οι βουλευτές των Σοσιαλιστών και της δεξιάς αντιπολίτευσης είναι βαθιά διχασμένοι αναφορικά με τις διατάξεις του.

Εκστρατεία της Εκκλησίας ενάντια στο νομοσχέδιο στην Πορτογαλία

Η Καθολική Εκκλησία, που έχει μεγάλη επιρροή στην Πορτογαλία, έχει αποδυθεί σε μία εκστρατεία ενάντια στο νομοσχέδιο για την ευθανασία, πασχίζοντας να κινητοποιήσει επίσης και μέλη άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Αντίθετα από το 2018, οι επίσκοποι αυτή τη φορά υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την ελπίδα πως η πλειοψηφία των πολιτών θα απορρίψει το νομοσχέδιο. Μολαταύτα, το ενδεχόμενο τούτο είναι μάλλον αβέβαιο πως θα τύχει υποστήριξης στο Κοινοβούλιο.

Τι ισχύει στην Ευρώπη για την ευθανασία

Η ευθανασία και το ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας δεν χρήζει ενιαίας αντιμετώπισης στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες πάντως χώρες τάσσονται εναντίον της ενεργητικής ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ενώ αποδέχονται το δικαίωμα του ασθενούς στην άρνηση της θεραπείας. Μόνο τρεις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση της ευθανασίας και αυτές υπό αυστηρούς όρους.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της δικηγόρου Αλεξάνδρας Κοτζαμάνη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βιοηθικά» της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η ευθανασία δεν έχει τύχει εξειδικευμένης νομοθετικής ρύθμισης, παρά μόνο συζητείται κατά καιρούς, δημιουργώντας συνήθως εντάσεις και διχασμούς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση