HomeHL-WorldΣαλβίνι: «Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου»

Σαλβίνι: «Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου»

Η Γερουσία αποφασίζει για την παραπομπή του σε δίκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο γραμματέας της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι πήρε το μεσημέρι της Τετάρτης τον λόγο στην ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης και ψηφοφορίας, με την οποία οι γερουσιαστές θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα των δικαστικών για παραπομπή του σε δίκη.

Η όλη υπόθεση αφορά την απόφαση του Ματέο Σαλβίνι -όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο- να καθυστερήσει επί πέντε ημέρες την αποβίβαση 131 μεταναστών και προσφύγων από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα. Παράλληλα επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.

«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως πολιτικά διωκόμενος». Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.

Η σχετική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ ώρα Ιταλίας και, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των μελών της, η Λέγκα θα βγει από την αίθουσα της Γερουσίας πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να μην ψηφίσει.

Τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά αναμένεται να εκφραστούν υπέρ της παραπομπής, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιά στάση θα κρατήσει το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Γερουσιαστές της κεντροδεξιάς, τέλος, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές σε μια προσπάθεια «να παγώσει» και να μην ολοκληρωθεί σήμερα η όλη αυτή διαδικασία.
real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση