HomePost ItΒαρδάκης: «Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα έχουν πέσει θύματα της κυβερνητικής αναλγησίας»

Βαρδάκης: «Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα έχουν πέσει θύματα της κυβερνητικής αναλγησίας»

Ερώτηση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση για τις εκκρεμότητες στην καταβολή του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος και την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά των οποίων έχει εγκριθεί η αίτησή τους από τους Δήμους  και για την επανέναρξη του προγράμματος στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Ν. 4508/2017, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προς τους Υπουργούς  Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Πρωτοβουλία για την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, είχε λάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, δημιουργώντας το 2018 ειδικό λογαριασμό για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος.

Η τελευταία Κ.Υ.Α. που προέβλεπε τις διαδικασίες, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Β΄49/ 18-01-19) και σύμφωνα με αυτή οριζόταν έως τις 31 Οκτωβρίου 2018, το χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, για τη λήψη του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης.

Σύμφωνα με απάντηση που έλαβε ο κ. Βαρδάκης σε παλαιότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο ειδικός λογαριασμός εξασφάλισε την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος σε 6.472 νοικοκυριά, καταβάλλοντας σχεδόν 25 εκατ. Ευρώ προς τη Δ.Ε.Η..

Ωστόσο υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι αν και κατέθεσαν εγκαίρως την αίτησή τους για υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα, και παρά το γεγονός ότι η επιτροπή του Δήμου τους, ενέκρινε την αίτηση βάση των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί με τις σχετικές Κ.Υ.Α., εντούτοις τα χρήματα του ειδικού βοηθήματος δεν έχουν πιστωθεί στη Δ.Ε.Η. με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει η επανασύνδεση του ρεύματος.

Η αδικία που έχει συντελεστεί σε αυτή τη μερίδα των νοικοκυριών είναι μεγάλη, καθώς τηρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και η πολιτεία φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωφέλησε χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ο κ. Βαρδάκης ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν πότε θα επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση