HomePost ItΟ Χ. Μαμουλάκης για την πώληση των μετοχών 10 Οργανισμών Λιμένων ΑΕ

Ο Χ. Μαμουλάκης για την πώληση των μετοχών 10 Οργανισμών Λιμένων ΑΕ

Ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πώληση των μετοχών 10 Οργανισμών Λιμένων της χώρας και τις σχετικές προκηρύξεις που αναρτήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ την Τρίτη 04/02/20, με θέμα την πρόσληψη ενός οικονομικού και ενός τεχνικού συμβούλου και αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, την «ιδιωτικοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων» της χώρας, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύμφωνα με αυτές τις προκηρύξεις, δεν λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα που δίνει ο νόμος 4597/2019 που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών Λιμανιών μέσω του μοντέλου υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων, πρακτική η οποία ακολουθείται και στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Υπενθυμίζω ότι ήδη έχουμε ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή και η διαβόητη «μυστική μελέτη βιωσιμότητας» για να γίνουν σε όλους γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης ΝΔ για το μέλλον των, κομβικής σημασίας, λιμενικών υποδομών της χώρας»

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιγραφή του έργου (σελίδες 1 και 2 της προκήρυξης) δηλώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, μέσω των μοντέλων των υπο-παραχωρήσεων, των ολικών παραχωρήσεων και αυτό της πώλησης μετοχών, τους 10 Οργανισμούς Λιμένος της Ελλάδας. Όμως, οι συγκεκριμένες αυτές δύο προκηρύξεις επικεντρώνονται, όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στην πώληση των μετοχών έως και τεσσάρων Οργανισμών Λιμένων» ενώ διευκρινίζεται  ότι «άλλοι σύμβουλοι» θα αναζητηθούν για την διερεύνηση των άλλων δύο μοντέλων παραχώρησης. Τέλος, η μέγιστη δαπάνη των συμβούλων, για κάθε λιμάνι θα ανέλθει στα 180.000 ευρώ (σελ.4) και 120.000 (σελ. 5) συν ΦΠΑ, αντιστοίχως. Η δε καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων έχει ορισθεί η 9η Μαρτίου 2020 (σελ. 6).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για την πώληση των 10 Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας. Κι επειδή η συγκεκριμένη, από τα πλάγια, κίνηση της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στις ήδη επιθετικές για το μέλλον των Οργανισμών ενέργειές της (δηλώσεις Υπουργού Ναυτιλίας και διαρροές για το αντικείμενο της μελέτης ΤΑΙΠΕΔ και για την πρόθεση κατάργησης της δυνατότητας υπέρβασης του τέλους 5%) που σκοπό έχουν την πώληση των μετοχών του Δημοσίου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας:

  1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου Οικονομικών η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προβεί σε πρόσληψη συμβούλων που σκοπό τους θα έχουν την πώληση μετοχών των Οργανισμών ΑΕ, αποσιωπώντας τον Ν. 4597/2019;
  2. Η πώληση μετοχών των Οργανισμών Λιμένων κρίνεται από τις ηγεσίες των Υπουργείων ως προσφορότερη;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο Ναυτιλίας άμεσα να φέρει τροποποίηση του Ν. 4597/2019 με στόχο να αρθεί κάθε υποψία κωλύματος στην πώληση των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων;
Διαφήμιση
Διαφήμιση