HomeCity GuideΑφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο στο Πολιτιστικό Κέντρο

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο στο Πολιτιστικό Κέντρο

Φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φεντερίκο Φελίνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ακόμη αφιέρωμα με ταινίες που έγραψαν ιστορία στον χώρο του κινηματογράφου, έρχεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Τετάρτη 12, την Πέμπτη 13 και την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020.

Στο αφιέρωμα, το οποίο εντάσσεται στον Θεματικό Κύκλο | Κινηματογράφος στο ΠΣΚΗ, θα προβληθούν τρεις εμβληματικές ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου καθεμία από διαφορετική δεκαετία.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

La Dolce Vita (Φεντερίκο Φελίνι, 1960, 174’)

Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ανίτα Έκμπεργκ, Ανούκ Εμέ

Σε μια περιδιάβαση κραιπάλης και μοναξιάς, ένας σκανδαλοθηρικός δημοσιογράφος με συγγραφικά όνειρα αναζητά νόημα στην Ρώμη του 1960.

Κοινωνική σάτιρα βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών και υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε ένα για την ενδυματολογία του Πιέρο Γκεράρντι. Άλλοτε αισθησιακή, άλλοτε μελαγχολική κι άλλοτε σαρκαστική, η μουσική του Νίνο Ρότα συνοδεύει τον ήρωα Μαρτσέλο στην περιπλάνησή του μέσα στη φήμη, τη φιλοδοξία, τον έρωτα, τη ματαιοδοξία, τη θρησκεία και τον ίδιο του τον εαυτό.

Με την προβολή της ταινίας το Π.Σ.Κ.Η. αποτίνει ελάχιστο φόρο τιμής στον Φεντερίκο Φελίνι, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 | Αίθουσα Συναυλιών, ώρα 21:00

Ο κονφορμίστας (Il Conformista, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 1970, 113’)

Πρωταγωνιστούν: Ζαν- Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι

Στη φασιστική Ιταλία ένας άντρας συνεργάζεται με το καθεστώς, αναλαμβάνοντας να σκοτώσει τον παλιό του καθηγητή με αντάλλαγμα μια “φυσιολογική” ζωή.

Πολιτικό δράμα υποψήφιο για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, που εκδόθηκε το 1951. Όπως και στη Στρατηγική της αράχνης (Strategia del Ragno) που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, ο Μπερτολούτσι εξετάζει το οδυνηρό πολιτικό παρελθόν της χώρας του, πλέκοντας την ιστορία με τη σεξουαλικότητα, την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία. Με τα σημερινά δεδομένα η ρητορική του είναι συζητήσιμη, τόσο για τα θέματα που θίγει όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αρθρώνει τον προβληματισμό της.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 | Αίθουσα Συναυλιών, ώρα 21:00

Ο ταχυδρόμος (Il Postino, Μάικλ Ράντφορντ, 1994, 108’)

Πρωταγωνιστούν: Μάσιμο Τροΐζι, Φιλίπ Νουαρέ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα

Στο ιταλικό νησί όπου βρίσκεται εξόριστος, ο διάσημος Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα βοηθάει τον ταχυδρόμο του να γοητεύσει μέσα από την ποίηση τη γυναίκα που αγαπάει.

Ρομαντική κομεντί υποψήφια για πέντε Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε μόνο για τη συγκινητική μουσική του Λουίς Μπακάλοφ. Δύο από τις υποψηφιότητες αφορούσαν τον πρωταγωνιστή Μάσιμο Τροΐζι, για τη συμβολή του στο σενάριο και βεβαίως την ερμηνεία του. Αποδίδει τόσο πηγαία την καλοσυνάτη, αγνή αφέλεια του Μάριο, ώστε, παρότι επαγγελματίας ηθοποιός, παραπέμπει στον ανόθευτο νεορεαλιστικό ερασιτεχνισμό. Δυστυχώς, ο Τροΐζι δε χάρηκε την αναγνώριση, αφού πέθανε λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του φιλμ, που είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια προηγούμενη με τίτλο Ardiente Paciencia, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε το 1983 ο Αντόνιο Σκάρμετα, και την οποία εξέδωσε το 1985 ως μυθιστόρημα με τίτλο Ο ταχυδρόμος του Νερούδα.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | Αίθουσα Συναυλιών, ώρα 21:00

Έκδοση εισιτηρίων – Τιμές

Η διάθεση των εισιτηρίων, αξίας 5 και 8 ευρώ (γενικής εισόδου) ξεκίνησε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν:

  1. Ηλεκτρονικά, από το online σύστημα του ΠΣΚΗ, ακολουθώντας:

Για την ταινία La Dolce Vita: https://bit.ly/2w5snqn

Για την ταινία Ο κονφορμίστας: https://bit.ly/2HeQncF

Για την ταινία Ο ταχυδρόμος: https://bit.ly/31GKoXS

  1. Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00
  2. Από το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00
Διαφήμιση
Διαφήμιση