HomeHL-CultureΤι συνέβη στην πρώτη τελετή των Όσκαρ που είχε διαρκέσει μόνο 15 λεπτά

Τι συνέβη στην πρώτη τελετή των Όσκαρ που είχε διαρκέσει μόνο 15 λεπτά

Η ιστορία των πρώτων βραβείων Όσκαρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν 16 Μαΐου του 1929 όταν πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» του Χόλιγουντ η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ. Στην αίθουσα τότε είχαν βρεθεί 270 επισκέπτες οι οποίοι μάλιστα είχαν πληρώσει και το ποσό των 5 δολαρίων ο καθένας για να παρακολουθήσουν τον θεσμό που εξαρχής προϋπόθετε επίσημο ένδυμα .

Τι είχε συμβεί σε εκείνη την τελετή, ποιες ταινίες έλαβαν τα πρώτα βραβεία και πότε ξεκίνησαν να αποκαλούνται Όσκαρ; Παρακάτω γράφουμε αναλυτικά.

Η μεγάλη συσπείρωση

Όλα είχαν ξεκινήσει όταν o ιδιοκτήτης της εταιρίας Metro Goldwyn Mayer (MGM), Λούις Μπ. Μάγερ, αποφάσισε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ θέλοντας να διαλύσει τις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις. Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δημιουργήθηκε το 1927 με την αρχική της σύνθεσή να περιλαμβάνει 231 επαγγελματίες και από τους πέντε κλάδους του χώρου (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικοί και παραγωγοί). Ο Μάγερ επέβλεπε προσωπικά την επιλογή των μελών της Ακαδημίας, η δραστηριότητα της οποίας πολύ σύντομα επικεντρώθηκε στα κινηματογραφικά πράγματα.
1
Η διαδικασία

Πώς όμως βγήκαν τα αποτελέσματα των πρώτων Όσκαρ; Αρχικά να πούμε ότι τα μέλη ψήφιζαν το συνάδελφο της αρεσκείας τους και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων. Τα αποτελέσματα δίνονταν στις εφημερίδες για δημοσίευση στις 11 π.μ. τη μέρα των βραβείων. Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια κλειστή αίθουσα 250 ατόμων το Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927 – 1928. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα δεν έκρυβαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον, αφού οι νικητές ήταν γνωστοί ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου, μια διαδικασία που σταμάτησε το 1940, όταν η εφημερίδα Los Angeles Times ανακοίνωνε τους νικητές νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα. Από την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκε και διατηρείται έως σήμερα το σύστημα του κλειστού φακέλου και η πασίγνωστη φράση: «And the Οscar goes to…».

https://www.youtube.com/watch?v=silyvKyzFwg&feature=emb_logo

Τα πρώτα βραβεία

Τα πρώτα βραβεία πραγματοποιήθηκαν σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ. Οι ταινίες που διαγωνιζόταν τότε αφορούσαν την περίοδο 1927 – 1928 ενώ η πρώτη ομιλούσα ταινία «The Jazz Singer» αποφασίστηκε ότι δεν έπρεπε να συναγωνιστεί τις άλλες, δίνοντας της ειδικό αγαλματίδιο. Το ίδιο που πήρε και ο Τσάρλι Τσάπλιν για την ταινία «Το τσίρκο». Το πρώτο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε το πολεμικό δράμα “Wings”. Η ταινία “7th Heaven” απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας, ενώ το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το “The Last Command”.

Η πρώτη μετάδοση

Ραδιοφωνικά η τελετή αναμεταδόθηκε, για πρώτη φορά, το 1930 ενώ το 1953, όταν πλέον ο θεσμός είχε ξεκινήσει να γίνειται ιδιαίτερα δημοφιλής, μεταδόθηκε και τηλεοπτικά. Η ονομασία «Όσκαρ» χρησιμοποιήθηκε το 1939 όταν η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας Μαργκαρετ Χέρικ και αφού αντίκρισε το επίχρυσο αγαλματίδιο, είχε πει: «Καλέ αυτός είναι φτυστός ο θειος μου, ο Όσκαρ»

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση