HomeHL-9Στην 115ΠΜ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση της

Στην 115ΠΜ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση της

Σχέδιο εξοικονόμησης 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι ξεκίνησε την επίσκεψή του στα Χανιά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην 115 Π.Μ. έπεσαν οι υπογραφές με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, που πραγματοποιεί δωρεά 3.5 εκατομμυρίων ευρώ στην Μονάδα και στο αεροδρόμιο Χανίων, προκειμένου να αναβαθμιστούν βιοκλιματικά.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε ότι προβλέπεται από την ΤΕΡΝΑ ένα σχέδιο εξοικονόμησης 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση που θα αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού και μονάδων συσσώρευσης ενέργειας.

Αυτό σημαίνει , όπως είπε, ότι θα είναι το πρώτο στρατιωτικό αεροδρόμιο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τολμηρό και πρωτοπόρο πρόγραμμα στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος, που δείχνει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης: «Σήμερα δεν είμαστε, εδώ για να συζητήσουμε για αεροσκάφη, για βλήματα και για βόμβες, Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά, το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Και χάρη στην πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ – τον κ. Περιστέρη θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης- θα δρομολογηθεί εδώ στην 115 Πτέρυγα Μάχης ένα εξαιρετικά πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει τελικά, συνολικά, την Πτέρυγα Μάχης σε μια κατάσταση όπου δεν θα εκπέμπει πια καθόλου διοξείδιο του άνθρακα και θα καταστεί -η Πτέρυγα Μάχης- πλήρως ενεργειακά αυτόνομη. Σας περιέγραψε ο κ. Περιστέρης τις βασικές συνιστώσες αυτού του τολμηρού προγράμματος. Φωτοβολταϊκά για να αξιοποιήσουμε το άπλετο ηλιακό δυναμικό, το οποίο διαθέτουμε στην Κρήτη, μπαταρίες για να μπορούμε να αποθηκεύουμε την ενέργεια, αντλίες θερμότητας για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουμε τα κτίρια, επεμβάσεις στις μονώσεις των κτιρίων έτσι ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ηλεκτρικά οχήματα ώστε οι μετακινήσεις εντός της Πτέρυγας Μάχης να γίνονται από οχήματα που δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.

Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Το κόστος αυτής της δωρεάς εκτιμάται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας. Σκεφτείτε, όμως, ότι το ετήσιο όφελος θα ξεπερνά τις 400.000 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, για να τονίσει την σημασία της επένδυσης στη Σούδα: «Είναι, δηλαδή, αν το δει κανείς ως μια επένδυση, μια επένδυση η οποία έχει μια περίοδο απόσβεσης της τάξης των 8 ετών -όχι κακή – κατά συνέπεια θα μπορούσε τέτοιες επενδύσεις να εξεταστούν ανεξαρτήτως του τρόπου χρηματοδότησης και να γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν και πάρα πολλοί Ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι, έτσι ώστε μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να προχωρήσουμε και σε άλλες τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες -όχι μόνο στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων- αλλά συνολικά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βουλουδάκης, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

parakritika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση