HomePost ItΓια ενταφιασμό των παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου κάνει λόγο ο Β.Κεγκέρογλου

Για ενταφιασμό των παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου κάνει λόγο ο Β.Κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό επανέρχεται ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προκειμένου:
– Να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους από τους διήμερους παραγωγούς χωρίς να ξεκοπούν από τον πολιτισμό μας με τον αποχαρακτηρισμό τους από αμπελουργικά προϊόντα και την μετάλλαξη τους σε βιομηχανικά;
-Να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

O στόχος του ενταφιασμού των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου, που επιχειρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, βρήκε ανταπόκριση στις εχθρικές για τους παραγωγούς, πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της Ν.Δ.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης με την υπ. αριθμ. 5648/20-01-20 εγκύκλιο που εξέδωσε επιβάλλει την απαγόρευση χρήσης και του ονόματος Τσικουδιάς ή Τσίπουρου από τους αμπελοπαραγωγούς και αμβυκούχους .
Αυτό αποτελεί την εκτελεστική πράξη της μεθόδευσης μετάλλαξης του παραδοσιακού χαρακτήρα των αγροτικών προϊόντων Τσίπουρου και Τσικουδιάς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, σε βιομηχανικά προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται το παραδοσιακό όνομα με συνέπεια και την αύξηση των υπερκερδών των εισαγόμενων αλκοολούχων προϊόντων, ουίσκι, βότκα κλπ.
Τεράστιες ευθύνες έχει και το Υπουργείο Οικονομικών όπως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αποδέχτηκε χωρίς διαμαρτυρία την προώθηση τεχνικού φάκελου για την γεωγραφική ένδειξη Τσικουδιά-Τσίπουρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου όμως παρεισφρύει παραπλανητικά στην περιγραφή του παραδοσιακού τρόπου παράγωγης και η εμφιάλωση αντίθετα από τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αξιοποίησης του ενωσιακού δικαίου από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αποτρέψει την απαγόρευση χρήσης της παραδοσιακής ονομασίας Τσικουδιά ή Τσίπουρο, αντί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα σοβαρά λάθη, τις παραλείψεις και τη συμπαιγνία της προηγούμενης Κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα.
Το ανάλογο για το ελαιόλαδο, θα ήταν να μην ονομάζεται ελαιόλαδο αλλά «προϊόν αποχύμωσης λιπαρών καρπών».
Επειδή ο περιορισμός της ελεύθερης διάθεσης Τσίπουρου-Τσικουδιά δεκάδων χιλιάδων διήμερων παραγωγών και εκατοντάδων χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης τους

Ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

-Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την κατοχύρωση των προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους από τους διήμερους παραγωγούς χωρίς να ξεκοπούν από τον πολιτισμό μας με τον αποχαρακτηρισμό τους από αμπελουργικά προϊόντα και την μετάλλαξη τους σε βιομηχανικά;
-Θα φροντίσετε να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης;

Διαφήμιση
Διαφήμιση