HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Σε ετοιμότητα για πιθανό κρούσμα η Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα για πιθανό κρούσμα η Ελλάδα

Νοσοκομεία και αεροδρόμια τα πιθανά σημεία εμφάνισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει ο νέος κορωνοϊός, την ώρα που οι νεκροί από τον κινεζικό ιό έχουν φτάσει τους 563, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άγγιξαν τα 28.000.

Ετσι μετά την άφιξη του κορωνοϊού στην Ευρώπη, πλέον οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει κρούσμα και στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χώρα προετοιμάζεται κατάλληλα, με τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια να αποτελούν νούμερο ένα πιθανό σημείο εμφάνισης ύποπτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV.

Πλέον τα υπέρυθρα θερμόμετρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χρησιμοποιούνται σε όλους του επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, ενώ αντίστοιχη αντιμετώπιση υπάρχει και σε άλλες συγκεκριμένες πτήσεις που προσγειώνονται στην Αθήνα.

Αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι να υπάρξει ορθή τήρηση του σχεδίου αντιμετώπισης του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην εισαχθεί ανεξέλεγκτα το κρούσμα, αποτελώντας έτσι μια «κρυφή» εστία μετάδοσης.

Ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό κρούσμα του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικόν» ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Την επίσημη ειδική άσκηση προσομοίωσης του Υπουργείου στο Αττικόν συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μην συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.

Ο κορωνοϊός, όπως είπε ,έχει κάποια ανησυχητικά στοιχεία. «Είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ενας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν».

Επίσης, προσομοίωση αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος πραγματοποιήθηκε και στο νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, αλλά και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αντίστοιχες ασκήσεις προσομοίωσης αναμένονται σήμερα τόσο στη Λάρισα, όσο και στα Ιωάννινα.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο «Αττικόν» είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για την υποδοχή και τη νοσηλεία κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα εξής: Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό «Ο Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας, Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών, Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Ολες οι νοσοκομειακές μονάδες διαθέτουν ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών καθώς και ειδικό χώρο νοσηλείας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση