HomeΚΡΗΤΗΕπιπλέον 12,5 εκ. ευρώ για το αποχετευτικό δίκτυο Γεωργιούπολης

Επιπλέον 12,5 εκ. ευρώ για το αποχετευτικό δίκτυο Γεωργιούπολης

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την απόφαση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 12,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση κατασκευής των υποδομών για την διαχείριση των αστικών λυμάτων της τουριστικής Γεωργιούπολης και της ευρύτερης περιοχής, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 13.133.077,56 ευρώ, και υλοποιείται σε μια περιοχή με σημαντικούς υγροβιότοπους (Γεωργιούπολη, Κουρνάς) και προκειμένου για τη βέλτιστη περιβαλλοντικά και τεχνικά υλοποίησή του απαιτήθηκε ο επανασχεδιασμός μέρους του φυσικού αντικείμενου του έργου. Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται από το ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 επιπλέον πόροι, έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε 25.633.077,56 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 12,5 εκ ευρώ.

Στην σημερινή υπογραφή ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, ο προϊστάμενος του τμήματος δομών περιβάλλοντος Γιώργος Κανδεράκης, και τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Τζούλια Μπαρτολότσι και Αναστασία Κυρίτση (τεχνικών έργων και ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης αντίστοιχα).

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε, ότι, πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό έργο στον τομέα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που με την ολοκλήρωση του θα συμβάλλει τόσο στην περιβαλλοντική όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Γεωργιούπολης. «Με την ένταξη ακόμα 12,5 εκ. ευρώ ολοκληρώνεται ο βιολογικός της Γεωργιούπολης με όλα τα δίκτυα, ούτως ώστε μαζί με τα υπόλοιπα έργα τα οποία προγραμματίζουμε σε όλη την Κρήτη για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων, να βρει το τέλος του 2023 το νησί μας σε αυτή την θέση που πραγματικά να το κάνει πρωτοπόρο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Έτσι θα έχουμε λύσει τα θέματα τα περιβαλλοντικά ειδικά με τη διαχείριση των υγρών αλλά και των στερεών αποβλήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον Δήμαρχο, τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας που συνεργάστηκαν για την προετοιμασία ένταξης του σημαντικού έργου στο ΕΣΠΑ.

2-28

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ευχάριστη για τον Αποκόρωνα, «καθώς με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου πνοής όχι μόνο για την περιφέρεια του Αποκόρωνα αλλά για ολόκληρη την Κρήτη θα έλεγα, μιας και έρχεται να καλύψει τη θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού, τη μεγαλύτερη παραλία της Κρήτης 11,5 χιλιομέτρων, η οποία στεγάζει πάνω από 13.000 τουριστικές κλίνες.

Εντός του 2023 να έχει παραδοθεί το έργο αυτό προκειμένου να δοθεί στην κοινωνία και έτσι ένας πόθος δεκαετιών, 30 χρόνων και πλέον, να γίνει πραγματικότητα. Για άλλη μία φορά ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τις υπηρεσίες, Περιφέρειας και Δήμου για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου».

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή της υποδομής διαχείρισης αστικών λυμάτων μιας από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Τα υγρά λύματα θα οδηγούνται μέσω του δικτύου αγωγών στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και κατόπιν τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται στη θαλάσσια περιοχή.

Η επιλεγείσα μέθοδος επεξεργασίας είναι της ενεργού ιλύος με ταυτόχρονη νιτροποίηση/απονιτροποίηση.

Το δίκτυο κλειστών κεντρικών αποχετευτικών αγωγών και συλλεκτήριων αγωγών αποτελείται από αγωγούς βαρύτητας και καταθλιπτικούς αγωγούς με τα αντίστοιχα αντλιοστάσια. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε φρεάτιο φόρτισης και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού τελικής διάθεσης θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Πέραν του παραπάνω φυσικού αντικειμένου, που είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτης 2014-2020, το φυσικό αντικείμενο των ιδιωτικών συνδέσεων κατοικιών, καταστημάτων και άλλων, που περιλαμβάνεται, χρηματοδοτείται από πόρους του δήμου Αποκορώνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση