HomeUncategorizedΠέτσας: Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να κλείσει το θέμα της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο που άνοιξε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Θάνου Ντόκου, επιχείρησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι με την Τουρκία υπάρχει μόνο μια διαφορά που αφορά στη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και σημείωσε ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά και από αυτήν την προοπτική καθώς προέχει η αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα στέλνει με κάθε ευκαιρία ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό συνέβη και με την παρουσία της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στο σημείο που προσέγγισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε και αυτός ότι εν μέρει και λόγω του καιρού το τουρκικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την Παρασκευή τα ξημερώματα και σημείωσε πως η Αθήνα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και για το λόγο αυτό βρισκόταν στην Κάρπαθο η φρεγάτα.

Μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha σημείωσε:

Για τον Κορονοϊό: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε όποιο φαινόμενο υπάρξει… Δεν χρειάζεται πανικός»

Για τουρκικές προκλήσεις: «Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Η μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Για τη Χάγη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ζητούμενο τώρα είναι να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Ας ελπίσουμε να προχωρήσουν τα ΜΟΕ, μετά είναι οι διερευνητικές και αν προχωρήσουν και αυτές μετά είναι το συνυποσχετικό για το Διεθνές Δικαστήριο».

Το ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή τα ξημερώματα της Παρασκευής στα όρια του FIR Αθηνών ήταν σε ένα βαθμό αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και μετά ακολούθησε μια ανατολική πορεία που λόγω του μεγέθους του σκάφους ήταν αργή…. Ήμασταν όμως έτοιμοι, καθώς η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν στην Κάρπαθο. Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»…

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αποκλιμάκωση σε ρητορικό επίπεδο και ελπίζουμε να συνεχίσει η Άγκυρα αυτήν την πολιτική».

Για το μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον απόηχο των επεισοδίων στη Λέσβο επεσήμανε πως θα παραμείνουν στο νησί οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις. Τόνισε επίσης πως προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι για να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και όπως είπε, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της εάν αλλάξουν οι συνθήκες. Διαμήνυσε εξάλλου πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα το σχέδιο για τις κλειστές δομές φιλοξενίας και απέδωσε τις καθυστερήσεις σε «χωροταξικά ζητήματα». Επιπρόσθετα διαμήνυσε πως η πρώτη κλειστή δομή που θα φτιαχτεί στη Σάμο θα είναι έτοιμη εντός του Φεβρουαρίου.
Κατά τα άλλα άφησε υπόνοιες ότι ορισμένες ΜΚΟ υποκινούν τα επεισόδια στη Λέσβο.

«Δεν είναι τυχαίο που τα επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα που ψηφίζεται η τροπολογία [σ.σ. που καθιερώνει μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ. Δεν είναι τυχαίο να βλέπουμε πρόσωπα που ταξιδεύουν από τα νησιά στην Τουρκία και πίσω. Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ποιοι υποκινούν τα επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πολλές ΜΚΟ λειτουργούν προβληματικά και παρασιτικά.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό

Για το Ποδόσφαιρο: «Μίλησα με τον Γεραπετρίτη ο οποίος είχε ουσιαστικές επαφές με FIFA – UEFA. Είναι θετικό ότι θα δούμε μαζί τους τα προβλήματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις τους. Όποιες ομάδες δεν ακολουθήσουν θα αποβληθούν από το πρωτάθλημα»

Για κόκκινα δάνεια: Ο κ. Τσακαλώτος και Χαρίτσης είχαν ήδη υπογράψει την λήξη της προστασίας της α’ κατοικίας. Εμείς δώσαμε παράταση 4 μηνών. Μετά την 1η Μαΐου θα υπάρξει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα ξεχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση