HomeHL-WorldΑναγκαστική προσγείωση Boeing στη Μαδρίτη: Συνοδεία μαχητικού F-18 για… κάθε ενδεχόμενο

Αναγκαστική προσγείωση Boeing στη Μαδρίτη: Συνοδεία μαχητικού F-18 για… κάθε ενδεχόμενο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιβατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για το πιο ακραίο, ήταν οι Ισπανοί επιτελείς, αντιδρώντας στον σοβαρό κίνδυνο που προκλήθηκε όταν αεροπλάνο Boeing της Air Canada με 130 επιβάτες, παρουσίασε μηχανική βλάβη το απόγευμα της Δευτέρας.

Λίγο πριν ο πιλότος πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και ενώ έκανε κύκλους πάνω από την ισπανική πρωτεύουσα για να αδειάσει καύσιμα, πολεμικό αεροσκάφος F-18 απογειώθηκε και πέταξε δίπλα στο Boeing των καναδικών γραμμών, το οποίο συνόδεψε μέχρι την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης.

Ακολουθεί εντυπωσιακό βίντεο που τράβηκε επιβάτης, τη στιγμή που το ισπανικό F-18 προσεγγίζει το Boeing:

Η πτήση AC837 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης το απόγευμα της Δευτέρας. Λίγη ώρα αργότερα παρουσίασε βλάβη στη μία από τις δύο μηχανές του. Με δεδομένο και το ιστορικό των τελευταίων μηνών στα αεροσκάφη της Boeing, δημιουργήθηκε ένας μίνι πανικός. Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να απογειωθούν πολεμικά αεροσκάφη και να πλαισιώσουν το αεροπλάνο της Air Canada. Η εντολή που δόθηκε ήταν να ετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο και να αναμένουν εντολές.

Οι μαρτυρίες επιβατών της πτήσης τρόμου είναι συγκλονιστικές. Ο Brock Mierzejewski από το Βανκούβερ, που βρισκόταν στο αεροπλάνο με τους γονείς του, περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που βίωσε ο ίδιος και οι υπόλοιποι επιβάτες: «Οπωσδήποτε ζήσαμε στιγμές έντονης νευρικότητας, αλλά ο πιλότος έκανε εξαιρετική δουλειά. Είμαστε ακόμα λίγο σολαρισμένοι, αλλά χαρούμενοι που είμαστε ασφαλείς».

Ο Guido Fioravantti από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε τον πατέρα του στην πτήση, δήλωσε λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης: «Προσγειώθηκε με ασφάλεια. Όλα είναι εντάξει. Οι επιβάτες παρέμειναν ψύχραιμοι. Οι πιλότοι εκπαιδεύονται αρκετά για τέτοιες καταστάσεις, οπότε δεν συντρέχει λόγος πανικού».

Το Boeing των καναδικών γραμμών χρειάστηκε να κάνει κύκλους πάνω από τη Μαδρίτη για περίπου τέσσερις ώρες, έως ότου αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων του. Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε αμέως εντολή να απογειωθεί ένα F-18 και να προσεγγίσει το Boeing με τους 130 επιβάτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, ο λόγος που απογειώθηκε το πολεμικό αεροσκάφος, ήταν για να εκτιμήσει τη ζημιά και να αναφέρει στους επιτελείς του.

Σε δήλωσή της η εταιρεία, υποστήριξε ότι το αεροσκάφος της πτήσης AC837 υπέστη βλάβη στη μία του μηχανή, καθώς και βλάβη σε ένα από τα δέκα ελαστικά που διαθέτει, μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. «Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα ώστε να πετούν και με τη μία από τις δύο μηχανές», ανέφερε στη δήλωσή της η Air Canada.

Η εκπρόσωπος της ΑΕΝΑ δήλωσε ότι το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ο εκπρόσωπος της Enaire, της ισπανικής σχολής αεροναυτιλίας, δήλωσε ότι το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους δεν είχε κλείσει σωστά στην απογείωση και ότι ένα κομμάτι από αυτό, είναι το πιθανότερο να κατέστρεψε μέρος της μιας από τις δύο μηχανές.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα μέρη του αεροπλάνου:

Η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης AC837 της Air Canada ήταν το δεύτερο περιστατικό που κλήθηκαν οι Ισπανοί να αντιμετωπίσουν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, τη Δευτέρα. Λίγες ώρες νωρίτερα, το αεροδρόμιο είχε διακόψει τη λειτουργία του για πάνω από μία ώρα, καθώς είχαν εμφανιστεί drones, τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα αεροπλάνα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση