HomeHL-GreeceΣτο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και Α/ΓΕΕΘΑ

Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και Α/ΓΕΕΘΑ

Ενημέρωσαν Μητσοτάκη για το τουρκικό πλοίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το τουρκικό πλοίο.

Η ενημέρωση αφορούσε στην πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο υπ. Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος εξέρχεται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο ανατολικά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπ. Αμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.

Οπως έγραφε νωρίτερα το iefimerida.gr η κατάσταση δείχνει να βαίνει προς εκτόνωση.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση και δύο τουρκικά εμπορικά πλοία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν σταμάτησε καθόλου και ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες στην υποθαλάσσια ζώνη.

Το Ορούτς Ρέις έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του «Oruc Reis»

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση