HomeΚΡΗΤΗΑνακοίνωση για τη δικαίωση του αγώνα των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Φαιστού

Ανακοίνωση για τη δικαίωση του αγώνα των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Φαιστού

Tι αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, σε σχέση με τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Φαιστού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Χαιρετίζουμε την μεγάλη και πρώτη πανελλαδικά νίκη των 25 και πλέον σχολικών καθαριστριών, με σύμβαση μίσθωσης έργου, του Δήμου Φαιστού, που μετά από έναν επίμονο και αποφασιστικό αγώνα, μαζί με το σωματείο τους, πέτυχαν την απόδοση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και Γάλακτος προηγούμενων ετών. Στον αγώνα αυτό οφείλεται η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού στη συνεδρίαση της 6 Νοέμβρη, όπου και εγκρίθηκε η άμεση απόδοση των διεκδικούμενων.

Η μάχη αυτή, δόθηκε μέσα από τις τάξεις του σωματείου μας και δείχνει για άλλη μια φορά, ότι οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Αποδεικνύει, ότι μόνο η ενεργή, οργανωμένη συμμετοχή και διεκδίκηση δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Φαιστού και δημόσιες παρεμβάσεις, ανάδειξε το πρόβλημα και αποκάλυψε την συνεχή κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με νόμο του 2017 ο οποίος αφορά στη χορήγηση ΜΑΠ και Γάλακτος στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου, καθιστούσε τις καθαρίστριες δικαιούχους ΜΑΠ και Γάλακτος, ικανοποιώντας ένα από τα δικαιώματά τους, παραβλέποντας όμως το κύριο, ότι δεν προέβλεπε τις ανάλογες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν έλεγε κουβέντα για τη μονιμοποίησή τους.

Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν πανελλαδικά από τις σχολικές καθαρίστριες και τα σωματεία τους οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναδίπλωση και στην κατοπινότερη εξέλιξη χρηματοδότησης της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό και της παροχής γάλακτος και ΜΑΠ σε είδος από το 2018 και μετά, όχι όμως και για τα παρελθόντα έτη.

Παράλληλα αναδείξαμε την αναγκαιότητα για μετατροπή όλων των συμβάσεων με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς.

Αποκαλύψαμε τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν στην εργασία τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για φτηνό, χωρίς δικαιώματα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και κρίνουν τη ζωή του λαού με όρους «κόστους». Αποκαλύψαμε τον εμπαιγμό και της τοπικής διοίκησης διαχρονικά, που συμμορφώνεται στις κυβερνητικές επιταγές, με αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία των σχολικών καθαριστριών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς, κ.τ.λ.).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντεργατικής πρωτοπορίας αποτελεί ο Δήμος Γόρτυνας όπου παρά τις επίμονες παρεμβάσεις του σωματείου για το ίδιο θέμα και την αρχική τους απόφαση να αποδώσουν τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών σε χρήμα, στη συνέχεια παραποίησαν την απόφαση τους, αρνούνται πεισματικά και με θράσος δεν τους πληρώνουν τα ΜΑΠ για τα έτη 2017-2019 ενώ έχουν πάρει τις αντίστοιχες πιστώσεις.

Το σωματείο μας, θα συνεχίσει να στηρίζει το δίκαιο αίτημα οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους αλλά και να δουλεύουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς. Δε ανεχόμαστε το άθλιο καθεστώς με το μπλοκάκι που πετσοκόβει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δε δεχόμαστε κανένα μεγαλοεργολάβο καθαρισμού στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση μπροστά στις επόμενες μάχες που έρχονται. Να βάλουν εμπόδια, στους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Να διεκδικήσουν, μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας, μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά στην καθαριότητα.

Καλούμε τους συναδέλφους-εργαζόμενους να πάρουν θέση μάχης, να προσπεράσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους ανθρώπους της εργοδοσίας που έχουν κάτσει στο σβέρκο τους και να μπουν στην μάχη, μέσα από τις Γραμμές του Σωματείου τους, την Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Καλούμε σε ενιαίο, μαζικό-ενωτικό αγώνα, σε δράση για να διεκδικηθούν τα αυτονόητα, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο, διεκδικώντας:

• Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τώρα και την τακτική μηνιαία πληρωμή τους από εδώ και πέρα.

• Να σταματήσει το καθεστώς πολυετούς ομηρίας και ανασφάλειας.

• Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετατροπή των συμβάσεών σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

· Την απόδοση των ΜΑΠ για το τρέχον έτος, όπως και την απόδοση, σε χρήμα, των ΜΑΠ προηγούμενων ετών σε όλους τους Δήμους.

Κανένας εφησυχασμός καμία επανάπαυση. Προετοιμασία για την εργατική αντεπίθεση με μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση